Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Bejelentkezés  

Tóth Ilona szoboravató

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet kertjében 2020. október 22-én felavatták Tóth Ilona ’56-os mártír mellszobrát

 

 

Dr. Bodnár Attila főigazgató és Wittner Mária ’56-os szabadságharcos közösen leplezte le Tóth Ilona – az ’56-os megtorlások szimbolikus alakjának – mellszobrát.

 

Az ünnepségre az intézet valamennyi dolgozója mellett meghívták az egészségügy vezetőket, politikusokat, döntéshozókat, együttműködő szervezeteket és üzleti partnereiket. Dr. Bodnár Attila ismertette Tóth Ilona életrajzát, méltatta történelmi örökségét. Külön hangsúlyozta, hogy a medika koncepciós per áldozata lett, akit a rendszerváltás után rehabilitáltak, és ma a forradalom ártatlan mártírjaként tiszteljük.

 

Beszédet mondott Wittner Mária 1956-os szabadságharcos, megemlékezve Tóth Ilonáról, akivel együtt raboskodott. Wittner Mária 1970-ben az utolsó forradalmárok között szabadult. Parlamenti képviselőként a rendszerváltás utáni tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarország független ország legyen.

 

Tóth Ilona kőből faragott mellszobra Kontur András szobrászművész alkotása.

 

Dr. Bodnár Attila főigazgató megköszönte a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet valamennyi munkatársának elkötelezett és áldozatos munkáját a járvány kezelésében, tolmácsolva az Operatív Törzs elismerő szavait. A főigazgató külön méltatta a kormány legújabb egészségügyi intézkedéseit. Az ünnepség zárásaként a vendégek közös gyertyagyújtással emlékeztek meg a járványban elhunytakról a kórház kertjében felállított emlékműnél.

 

Az ünnepség résztvevői – tekintettel a járványügyi helyzetre – az eljárásrendnek megfelelően a biztonsági előírásokat betartották.

 

 

Ugrás a főmenühöz