Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Budapesti
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

Sebészeti, Érsebészeti és Melkassebészeti Osztály

 

 

Sebészeti részleg: 62 ágy A épület I. emelet

Beosztás Név
Megbízott Osztályvezető Főorvos Dr. Juhász Miklós főorvos
Osztályvezető helyettes Főorvos Dr. Szatmári Károly főorvos
Osztályos orvosok Dr. Mándi Miklós PhD főorvos
Dr. Pósfai Gábor főorvos
Dr. Lang Tamás szakorvos
Dr. Farkas Judit szakorvos
Dr. Benedek Zsófia szakorvos
Dr. Tóth Fülöp Orsolya szakorvos
Dr. Balla István szakorvos
Dr. Lehoczki Csaba szakorvos
Dr. Herczeg András szakorvos
Dr. Maksa Dániel rezidens
Dr. Kukucska Boldizsár rezidens
Osztályvezető Főnővér Bobák Lászlóné
 

 

Mellkassebészeti részleg: 15 ágy A épület I. emelet

Beosztás Név
Részlegvezető főorvos Dr. Juhász Miklós
Részlegvezető helyettes Dr. Orbán László Főorvos
Osztályos orvosok Dr. Beznicza Henrietta mellkassebész szakorvos
Dr. Papp Marcell mellkassebész adjunctus
Dr. Kispál Csilla szakorvos
Dr. Váradi Csaba szakorvos

 

Érsebészeti részleg: 15 ágy A épület II. emelet
Beosztás Név
Részlegvezető főorvos Dr. Nagy Zoltán érsebész főorvos
Részlegvezető helyettes Dr. Kaliszky Péter érsebész főorvos
Osztályos orvosok Dr. Gyurkovics Endre PhD
Dr. Regáli László érsebész főorvos
Dr. Sarkadi László érsebész főorvos
Dr. Hollós Gábor főorvos
Dr. Dorogi Bence szakorvos
Dr. Molnár Anna rezidens
 

Szaktanácsadók

Dr. Mészáros Zsolt sebész-, mellkassebész szakorvos, főorvos
Dr. Bodnár András sebész szakorvos, főorvos
Dr. Keleti György sebész-, gasztroenterológus szakorvos, c. egyetemi tanár
Dr. Benedek György sebész-, gasztroentrológus szakorvos, főorvos

 

 

 

Vállalkozó Orvosok

Dr. Váradi Csaba sebész-, és mellkassebész szakorvos
Dr. Erdélyi László sebész szakorvos

 

Röviden az osztályról

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztálya a főváros, Pest megye déli részének és a Közép-magyarországi régiónak egyik legjelentősebb sebészeti ellátást biztosító egészségügyi szolgáltatója, a térség legnagyobb ágyszámú sebészeti osztálya. A hármas profil komplex, a kor színvonalának megfelelő ellátást nyújt a sebészeti, érsebészeti, mellkassebészeti valamint az onkológiai ellátást igénylő betegek számára. Biztosítja a betegek sürgősségi, járó- és fekvőbeteg ellátását. A jelenlegi területi elosztás alapján, a populációból 313 266 sebészeti-, 1 377 675 tüdő és mellkas-, 410 372 érsebészeti ellátására jogosult lakos tartozik hozzánk. Természetesen a területileg nem hozzánk tartozó betegeket is készséggel fogadjuk, és nyújtunk számukra magas színvonalú szolgáltatást. A tervezett (elektív) beavatkozások mellett osztályunk akut sebészeti, érsebészeti, mellkassebészeti ügyeletet ad a fővárosra és környékére, heti három hétköznap, és minden második vasárnap. A megnövekedett igények miatt az utóbbi években, a kórház vezetésének köszönhetően, jelentős fejlesztések történtek azért, hogy a korszerű betegellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket megteremtsék. Új, korszerű, az EU színvonalának megfelelő 9 műtőből álló műtőblokk és 16 ágyas intenzív osztály épült. Igényes érsebészeti részleget alakítottak ki a II. emeleten. Az osztály szerkezetében is jelentős változások történtek, számos új, több szakvizsgával rendelkező, előzőleg a Semmelweis Egyetemen dolgozó orvosok kerültek az osztályra. A főorvosok közül többen jelenleg is az egyetem oktatói, előadói és vizsgáztatói között tevékenykednek. A szakorvos képzés keretében 5 új rezidens került felvételre osztályunkra. Az osztályt sebész-, érsebész- és mellkassebész szakképzés vonatkozásában akkreditálták. Kollégáink hazai és nemzetközi kongresszusokon előadnak, közleményeket írnak, többen tudományos fokozattal is rendelkeznek.

Fekvőbeteg ellátás

JELENLEG A KÓRHÁZI FELÚJÍTÁSOK MIATT CSÖKKENTETT ÁGYSZÁMMAL DOLGOZIK AZ OSZTÁLY. KÉRJÜK BETEGEINK TÜRELMÉT, MEGÉRTÉSÉT.

A fekvőbeteg osztály három részlegből áll. Az A épület I. emeletén a sebészeti osztály 62, a mellkassebészeti részleg 15, a II.emeleten az érsebészeti részleg 15 ágyon látja el a betegeket. A II. emeleten 6 ágyon a friss műtétes, illetve a kiemelt ápolást, folyamatos megfigyelést igénylő betegek számára posztoperatív részleget alakítottunk ki. Az osztályok szintjén vannak a szakambulanciák, a kisebb beavatkozásokra, kötözésre szolgáló helyiségek. A klinikai iroda az I. emeleten található.
Az osztály túlnyomó része 2 – 3 ágyas fürdőszobás kórtermekből áll. Az ágyak a betegek által is beállíthatóak. Az osztályos betegellátást két kötöző, három ambuláns betegellátásra kialakított helyiség biztosítja. Naponta átlagosan 3 műtő biztosítja a zavartalan sebészeti ellátást. Fejlett diagnosztikai részlegek (CT, MR, angiográfia, UH, mammografia, korszerű gasztoenterológiai labor, endokrinológiai ambulancia) állnak rendelkezésre a betegek kivizsgálására. Műtét előtt a betegek kivizsgálása (vérvétel, EKG) a sebészeti ambulancián történik az I. emeleten, az osztály mellett. A sebészeti betegeket, a műtét előtt minden estben aneszteziológus kolléga konzultálja, megbeszélve a beteggel az érzéstelenítés részleteit.

Általános sebészeti profilok

Általános sebészeti részlegünkön, kevés kivételtől eltekintve minden általános és hasi sebészeti beavatkozást el tudunk végezni. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk daganatos betegségek (vastagbél, emlő, gyomor, máj, pajzsmirigy, hasnyálmirigy daganatok) korszerű kezelésére. A komplex kezelés módját (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) az érintett társszakmákból (radiológus, onkológus, sebész, patológus) álló onko-team határozza meg a legújabb kezelési lehetőségek birtokában, személyre szabottan.
A laparoszkópos beavatkozásokat, epehólyag eltávolítást, sérvműtéteket, vastagbél műtéteket, vakbélműtéteket rutinszerűen, egyre fejlettebb technikai háttérrel végezzük. Ez a módszer különösen előnyős a sebgyógyulás, a lábadozás, kórházi ápolási idő lerövidülése és a kozmetikai eredmény vonatkozásában. A laparoszkópos műtétek személyi és tárgyi feltételei maximálisan biztosítottak osztályunkon.

Mellkassebészeti profilok

A mellkassebészeti beavatkozásoknak, azok magyarországi elterjedésének, a műtétek kiterjesztésének különösen nagy hagyományai vannak a Bajcsy-Zsilinszky kórházban. A korábban kialakult, Európa szerte ismert iskola (Dr. Keszler Pál) jelenleg is folyamatosan képviselve van osztályunkon egyik munkatársunk személyében. A részleg az akut (hetente kétszeri) felvételes ügyelet mellett képes a hozzá tartozó több mint egymillió beteg mellkassebészeti ellátására. A tüdő jó- és rosszindulatú betegségeinek sebészeti kezelésre a feltételek részlegünkön maximálisan biztosítottak. A kis nyíláson, mellkas felvágás nélküli, thoracoscoppal végzett beavatkozások rutinszerűek a mellkas betegségeinek diagnosztikájában, valamint a tüdő sebészeti betegségeinek kezelésében. Ezek az ún. VATS műtétek (Video Assisted Thoracoscopic Surgery). A szövődményes, mellkas csövezésre nem gyógyuló, kiújuló légmellet thoracoscopos műtéttel gyógyítjuk. Nagy gyakorlattal rendelkezünk a gyermekkori öröklött, vagy szerzett mellkasi deformitások műtéti kezelésében.

Érsebészeti profilok

Magyarországon a legtöbb ember jelenleg szív- és érsebészeti betegségben, illetve annak szövődményeiben hal meg. Az érszűkület leggyakoribb megjelenési formája az alsó végtagokon jelentkező, járással kapcsolatos fáradékonyság. Ez felhívja figyelmet arra, hogy a szív koszorúerein és a nyaki verőereken is lehetnek tünetekkel, vagy azok nélkül járó megbetegedések. Az érsebészeti részlegen az utóbbi időben jelentős fejlesztések történtek. Az elmúlt évben összesen 6 új érsebész szakorvos érkezett az osztályra és egy új, jelenleg 15 ágyas érsebészeti részleget alakítottunk ki. Ezzel a részleg a főváros, illetve az ország egyik legnagyobb kapacitással rendelkező centrumává vált. Az érszűkület komplex kezelését a modern katéteres laborban elvégzett érfestéssel valamint color- duplex scan vizsgálatokkal igazolt végtag- és nyaki ütőér szűkületeket, elzáródásokat, tágulatokat korszerű műtéti kezeléssel, egyes esetekben a műtét kiváltását tágítással, vagy röntgen képerősítő készülék alkalmazása mellett stent (értágító tubus) behelyezésével gyógyítjuk. Egyedi elbírálás alapján, a beteg bevonásával döntünk a választandó kezelésről, az intervenciós kezelésről (tágítás, stent beültetés), vagy a nyílt műtétről. Az érsebészeti munka a szükséges eszközök, és implantátumok (a megfelelő mennyiségű és minőségű műér, illetve katéter) állandó pótlása és korszerűsítése mellett történik.

Járóbeteg ellátás

A sebészeti osztályunkon négy szakambulancia működik. Az általános sebészeti ambulancia mellett érsebészeti, coloproctologiai és mellkassebészeti ambulancia látja el a beutalt betegeket.

Általános sebészeti szakrendelés
A hét öt napján, munkaidőben 8.30-13.00-ig folyamatosan rendelkezésre áll. Ügyeleti időben az ügyeletvezető felügyeletével általános sebészeti betegségek konzíliumát végezzük.

Érsebészeti szakrendelés
A hét minden munkanapján van szakrendelés 8.00-12.00-ig. Az érsebészeti szakrendelésre a
061-432-9606 telefonszámon lehet bejelentkezni. A szakrendelés a telefonon történt bejelentkezés során kapott időpontban látja el a bejelentkezett betegeket.

Coloproctologiai szakrendelés (vastagbél- és végbélbetegségek)
A vastag- és végbél betegségekkel foglalkozó ambulancián végbéltükrözéseket, rákszűréseket, aranyerek, végbél berepedések kezelését, végbél polyp eltávolításokat végzünk. A szakrendelésre a 061-432-9606 telefonszámon lehet bejelentkezni. Rendelésünk hétfőn, szerdán és pénteken van, 12.00-15.00-ig.

Mellkassebészeti szakrendelés
Mellkassebészeti szakkonzíliumokat telefonos vagy személyes egyeztetés alapján végezzük az osztályhoz tartozó ambuláns helyiségekben.

Az ambulanciákra és konzíliumokra (ér-, mellkas-, általános sebészeti, coloproctologiai) a Call Centeren keresztül lehet bejelentkezni.

„Kő zúzó” terápia
A sebészeti ellátás mellett, járóbeteg kiegészítő szolgáltatásként ESWL-külső lökéshullámú kőzúzó berendezéssel meszet nem tartalmazó epekövek műtét nélküli eltávolítását, csontelváltozások, sarkantyúk kezelését folytatjuk hétköznaponként. Az ellátásra sebészeti irodánkban reggel 08:00-15:00 között lehet telefonon (tel.: 06-1-432-7703), vagy személyesen jelentkezni.

A kórházhoz külső telephelyeken két sebészeti szakrendelő tartozik

A X. kerületben a 1101 Budapest, Kőbányai út 45. szám alatt, az Egészségház Szakrendelő Intézetben van sebészeti szakrendelés. A Szakrendelő Intézet központi száma: 06-1-433-1320. Lehetőség van telefonos előjegyzés alapján időpontot kérni. Az előjegyző központ munkatársai munkanapokon reggel 7.30-19.30-ig fogadják hívásaikat. A telefonos előjegyzés az alábbi telefonszámokon érhető el: 06-1-433-1333.

A XVII. kerületben a 1173 Budapest, Ferihegyi út 95. szám alatt van sebészeti szakrendelés. A Szakrendelő Intézet központi telefonszáma:06-1-254-0530. Lehetőség van telefonos előjegyzés alapján időpontot kérni. Az előjegyző központ munkatársai munkanapokon reggel 7.30-19.30-ig fogadják hívásaikat. A telefonos előjegyzés az alábbi telefonszámon érhető el: 06-1 432-9606.

Előjegyzéssel kapcsolatos további információ a www.bajcsy.hu honlapon található.

Ugrás a főmenühöz