Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Budapesti
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

Neurológia Osztály

 

„E” épület, II. emeletén; Telefon: 06-1-432-7619    neurologia@bajcsy.hu
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr.  habil Vastagh Ildikó PhD.
Osztályvezető helyettes főorvos Dr. Györök Gyöngyi
Dr. Illés Erika
Főorvosok Dr. Adorján Lilla
Dr. Gerlóczy Mónika
Dr. Köves Ágnes
Dr. Simon Zsuzsanna
Dr. Czigler Balázs PhD.
Dr. Deák Katalin (X. ker. Szakrendelő)
Adjunktusok Dr. Nagy Tamás
Dr. Szabó Tímea (tartós távollét)
Dr. Kéri Anna (X. ker. Szakrendelő)
Dr. Aradi Gabriella (XVII. ker. Szakrendelő)
Dr. Lugosi Katalin
Dr. Bereczki Dániel
Dr. Várhegyi Márton
Szakorvosok Dr. Horváth Klaudia
  Dr. Válóczy Réka
  Dr. Réti Csaba
   
Önkéntes segítő Dr. Mede Katalin
Szakorvos jelöltek Dr. Berencsy-Kada Szilvia (tartós távollét)
Rezidensek


Dr. Dencs Dalma
Dr. Paizs Petra
Dr. Hargitai Emma
Dr. Szabó Anna
Dr. Pichner Éva
Dr. Wrana Bernadett
Neuropszichológus Rieger Alíz
Klinikai elektrofiziológus Bősze Éva
EÜ. Adminisztrátor Pataki Klára
Csizmás Katalin
Osztályvezető főnővér Kissné Bartos Gizella
Nővérek Batta Zsuzsanna
Forgács Lászlóné
Sasvári Izabella
Nagy Magdolna
Pásztor Ildikó 
Pekk Éva
Pércsi Krisztina
Herczku Antalné
Pincz Jenifer
Jurászik Vivien 
Kúra részleg Szekeres Ágnes, főnővér helyettes
Gazdasági nővér Hadházi Ildikó

Röviden az osztályról

Járóbeteg szakambulancia legfontosabb adatai

Valemennyi ambulanciánk beutaló köteles!

Neurológia szakambulancia „S” épület II. emeletén
Dr. Óváry Csaba PhD. MSc.
neurológus szakorvos rendel
minden csütörtökön 14-16 óráig

 

Általános Neurológiai Ambulancia „E” épület II. emeletén
Rendelési idő:
Hétfőtől – csütörtökig: 13:00 – 15:00 óra között,
Pénteken általános ambulancia nincs.
Ellátó orvos: naponta változó, műszakbeosztás szerint

Speciális Ambulanciák: A műszak beosztás miatt a rendelést végző szakorvossal egyeztetett időpontban tudják a betegeket fogadni.

Az EEG, ENG, EMG vizsgálatokra időpontkérés: a 06-30/551-0157.

A speciális ambulanciák feladata az általános neurológiai ellátásnál komplexebb, speciális gondozást, illetve kezelést igénylő betegek kezelése. Az alábbi speciális ambulanciákat üzemeltetjük jelenleg:

Cerebrovascularis szakambulancia és neurosonológiai /ultrahang/ rendelés: Dr Köves Ágnes, Dr Gerlóczy Mónika

Stroke ambulancia: Dr Köves Ágnes, Dr Gerlóczy Mónika, Dr Illés Erika, Dr Adorján Lilla

Memória ambulancia: Dr Illés Erika, Dr Czigler Balázs

Neuroimmunológia (Sclerosis Multiplex): Dr Köves Ágnes, Dr Györök Gyöngyi, Dr Simon Zsuzsa, Dr Szabó Tímea

Perifériás neurológiai betegségek (EMG): Dr Simon Zsuzsa

Parkinson ambulancia:

Neurosonolóiai és Stroke ambulanciáinkon részben az osztályon korábban kezelt agyi érbetegségben szenvedő betegeket gondozzuk, ellenőrizzük /neurológiai és ultrahang vizsgálattal/, illetve ide szóló beutalóval bárhonnan érkező beteg nyaki illetve agyi nagyerek ultrahang vizsgálatát elvégezzük. A nyaki erek rekonstrukciós beavatkozása előtt álló betegek kötelező ultrahang és neurológiai vizsgálata szintén itt történik.

Osztályunkon a memóriazavarban illetve, szellemi hanyatlásban szenvedő betegek gondozása is folyik.

Perifériás neurológiai betegségek szakambulancián az izmok és perifériás idegek műszeres vizsgálatát (EMG) végezzük, melyre pl. különböző ideggyulladások, vagy un. alagútszindrómák, stb esetén lehet szükség.

Neuroimmunológiai szakambulancián gondozzuk a sclerosis multiplexben szenvedő betegeinket, mivel 2007 júniusa óta osztályunkon SM centrum nyílt és így lehetőségünk van SM betegeink szakmai protokollban meghatározott csoportjánál az immunmodulans kezelés alkalmazására.

Parkinson ambulancián az úgynevezett extrapyramidalis megbetegedésekben, beleértve a Parkinson kórban szenvedő betegeket, gondozzuk.

Fekvőbeteg ellátó osztály legfontosabb adatai

A fekvőbeteg osztály : az „E” épület II. emeletén található jelenleg 40 működő ággyal, ezen belül 6, úgynevezett szakmaspecifikus örző ágyunk van.
Az osztályon egy db 2 ágyas kórterem működik. A kórtermeink döntő többsége saját fürdőszobával és mellékhelyiséggel rendelkezik. Valamennyi ágyunk rendkívül korszerű, állítható magasságú és fejtámlájú, az őrzőben speciális intenzív-therapiás ágyak vannak.

Az osztály tevékenységének leírása:

Osztályunk fekvőbeteg részlegén Budapest X. és XVII kerületének organikus neurológiai betegeit látjuk el, beleértve az akut stroke ellátást. Az akut stroke ellátás keretében beavatkozásként intravénás thrombolysis végzésére is alkalmasak és jogosultak vagyunk.
Fenti kerületek mellett 2012 július 01 óta a GYEMSZI honlapján megtekinthetőek azon Budapesti környéki települések, melyek neurológiai ellátása szintén osztályunkon történik. Ezen települések stroke betegeinek ellátása más kórházakhoz rendeltetett.
Szintén az új területi ellátás alapján jelenleg a XIX. Kerületből csak a stroke betegek ellátása a feladatunk.

Neurológiai osztályra kell forduljanak a betegek, például akkor ha hirtelen féloldali bénulás, beszédzavar, eszméletlen állapot alakul ki. E tünetek hátterében az esetek nagy százalékában akut agyi vérellátási zavar áll fenn és csak igen szűk időhatárok között – a tünetek kezdeték követően max. 4,5 órán belül – alkalmazható az úgynevezett intravénás thrombolysis kezelés, mely – szigorúan betartva a szakmai ajánlásokat – a betegség kimenetelét illetően a legjobb eredménnyel kecsegtet: azaz a legkevesebb beteg válik mozgáskorlátozottá. A stroke-n átesett betegeink korai rehabilitációját gyógytornász és logopédus kolléga segíti. A neurológiai diagnosztikát a kórházban korszerű koponya CT valamint MR vizsgáló berendezés teszi lehetővé.
Az agyi vérkeringési zavar mellett foglalkozunk valamennyi neurológiai kórkép /pl. fejfájás, gerincpanaszok, epilepsia, különböző extrapyramidalis mozgászavarok, neuro-immunológiai kórképek pl. sclerosis multiplex/ gyógyításával.
Fenti speciális ambulanciáinkon ezen betegek ambuláns gondozását végezzük.

Osztályunkon 2008 októbere óta működik olyan korszerű ultrahang készülék, mellyel az agyat ellátó nyaki nagyerek, valamint a koponyán belüli agyalapi nagyerek színes, két dimenziós ultrahang vizsgálata lehetséges. Ehhez kapcsolódó ambuláns rendeléseket l.d fenn.

Kórházunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik valamennyi olyan ambulanciával és betegellátó osztállyal, ahol a népbetegségként megjelenő érelmeszesedés, valamennyi szervrendszert érintő megjelenését, tünetét kezelni, követni tudjuk: lásd szívinfarctus :IV. Belgyógyászat, alsó végtagi érszűkület: Angiológiai részleg stb. Ehhez csatlakozik az agyi ereket érintő fenti program.
Az érintett betegek felkutatását segíti az alábbi egyszerű, a páciens által pár perc alatt kitölthető, USA-ban kidolgozott kérdőív, ennek megtekintéséhez a kapcsolódó link-re kattintson:

Kedves látogató! Tekintse meg az alábbi linket és amennyiben kíváncsi, milyen rizikófaktorral rendelkezik agyi érbetegség kialakulására vonatkozóan, töltse ki az itt található kérdőívet.
A kérdőív áll egy általános részből, a kérdésekre adott „igen” válaszok számát összeadva kialakul egy pontszám.
A mért vérnyomásérték és pulzusszám / ha nincs otthon vérnyomásmérője kérje háziorvosa segítségét/ ad egy másik pontszámot.
A két számot összeadva kapja meg az úgynevezett „stroke-rizikó” pontszámot /stroke = agyi érkatasztrófa/.
A kérdőív lényege, hogy amennyiben az Ön stroke-rizikó pontszáma a magas kategóriába esik, haladéktalanul keresse fel ambulanciánkat az alábbi telefonszámon: 06-1-432-7619.
Ezt követően egy megbeszélt időpontban várjuk vizsgálatra, mely egy adatfelvételt követően általános neurológiai vizsgálatból, majd a nyaki erek ultrahang vizsgálatából áll. Betegségeitől, állapotától függően laboratóriumi vizsgálatát, szív vizsgálatát és alsó végtagi érszűkületének vizsgálatát megszervezzük. Az eredményeket összegezzük és a szükséges kezelést elindítjuk.

Ugrás a főmenühöz