Központi Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály

Központi Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály
“H” épület földszintjén, III. IV. és V. emeletein, “A” épület III. emeletén; Tel: 06-1-432-9500
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr. Völgyes Barbara
Részlegvezető főorvos Dr. Tóth Ágota
Főorvos Dr. Kollár Ildikó
Dr. Szigeti János
Dr. Tagányi Károly
Dr. Bíró József Zete
Adjunktus Dr. Fazakas Judit
Szakorvos Dr. Bokros Tibor
Dr. Darvas Dorottya
Dr. Jager Ilona
Dr. Lukács Andrea
Dr. Schülle Karl Robert
Dr. Takács Henrietta
Dr. Takács István
Dr. Juhász Krisztina
Dr. Koch Bernadett
Dr. Speizer Szabina
Dr. Szamosi Katalin
Dr. Gyügyei Viktória
Dr. Takács Péter Zoltán
Dr. Krutek Mária Magdolna
Általános Orvos Dr. Gilly Réka
Dr. Losoncz Eszter
Dr. Nagy Zoltán
Dr. Schlekmann Anita
Dr. Sipos Károly
Dr. Szabó Barna
Dr. Szabó Roxána
Dr. Vezsenyi Noémi
Dr. Závorszky Lőrinc
Dr. Bóta László
Dr. Egyed Péter
Dr. Gyügyei Viktória
Dr. Kolbach Péter
Dr. Novák Zsófia
Dr. Martos Tímea
Dr. Mihály Kinga
Dr. Szegedi Rita
Dr. Szigeti Judit
Dr. Fésüs Szilvia
Dr. Galgóczy Péter Bence
Dr. Pongrácz Mónika
Vezető asszisztens Bulátkó Irén
EÜ. Adminisztrátor Nyisztor Mária
Seres Rita
Takáts Péter Gáborné
Ivádi Klaudia
Berdó Zoltánné
Fekete Viktor
Asszisztens Andorné Szalczinger Margit
Kozmáné Bana Magdolna
Könnyű Attiláné
Pinczés Irén
Szlepák Emese
Németh Zsuzsanna
Gendúr Erika
Angelátné Kárpáti Andrea
Gyúró Anikó
Frits Bernadett
Laczkó Attiláné
Pichlerné Hegedűs Erzsébet
SBO részlegvezető ápoló Krakóczki Tünde
Osztályvezető főnővér Szabó Nóra
Osztályvezető helyettes főnővér Bulátkó Irén
Röviden az osztályról

Az osztály profilt képviselő tevékenység 5 – működésükben egymásra épülő – szakterületekre bontható: aneszteziológia, intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, aneszteziológiai ambulancia és fájdalom ambulancia.

Aneszteziológia : A korábbi törekvéseinknek megfelelően forszírozzuk a betegek valamennyi szervrendszerére vonatkozó optimális műtéti előkészítést – csökkentve ezzel a posztoperatív szövődményeket, az ápolási időt és költséget. Jelszónk : „Megfelelő perioperatív ellátás – fél siker a gyógyuláshoz” Feladatunknak tartjuk a műtét előtti táplálást, homesztázis-rendezést, vércukor- és vérnyomás-beállítást. Preoperatív légzési fizioterápiát végzünk, eredményeinket légzésfunkciós vizsgálatokkal ellenőrizve.
Vérvesztéssel járó műtétekhez (saját-vér mentő) cell-saver alkalmazása történik. Szükség és lehetőség esetén preoperatív autológ (predonatiot) ”saját vér” raktározást szervezünk – a Délpesti Vérellátóval közösen.
A műtőblokk 9 műtőjében az aneszteziológiai felszereltsége európai szintű. Anesztéziánkat szükség esetén invazív hemodinamikai monitorozással egészítjük ki, rendszeresen alkalmazott eljárás az alvásmélység monitorozás, relaxometria. Korszerű TCI (target controlled infusions) és TIVA (total intravenous anesthesia) pumpákat alkalmazunk. Rutin eljárás a „minimal / low flow” anesztézia (amely anyagtakarékos, környezet- és beteg-kímélő.
Kiemelt szerepet kap tevékenységünkben a betegbiztonság legteljesebb megvalósítása.
Tervünk és célunk az „Egynapos Sebészet” bevezetése – amelyre az anesztézia teljes egészében készen áll.

Multidiszciplinaris Központi Intenzív Osztályunkon egyik fő profil a kiterjesztett nagy műtéti megterhelést jelentő posztoperatív kezelés, amely főleg a légzési elégtelenséggel kombinált mellkassebészeti, a labilis keringési statussal rendelkező érsebészeti, s a többszerv-érintettséggel sújtott daganatos betegeket jelenti.
A területről érkező betegek leggyakoribb felvételi okai: a légzési és/vagy keringési elégtelenség, anyagcsere kisiklás, stroke. Betegeink 30-40 %-a súlyos (primer vagy szekunder) infektív betegségben szenved.
Az akut infarktus ügyelet során a vascularis intervencióra érkező betegek közül Központi Intenzív Osztályunkra kerülnek a kardiogén sokkos / IABP-val/ vagy többszerv-elégtelenséggel rendelkező betegek. A súlyos állapotú vérző betegek esetében, lehetőség szerint a manifeszt keringési /légzési elégtelenség kialakulása előtt intenzíves felvételüket javasoljuk.
Intenzív Osztályunk 12 ágyas, korszerű, antidekubitusz matracokkal felszerelt és többirányú mozgathatósággal rendelkező speciális ágyaink vannak, magas tudásszintű lélegeztető gépekkel, teljes spektrumú, invazív és non-invazív monitorokkal ellátva. Bed-side UH-készülék, helyszíni radiológiai vizsgálatok, azonnali digitális képmegjelenítés áll rendelkezésre. Bronchoscopia alkalmazásával – endobronchiális tájékozódás, légúti váladéklevétel és mintavétel vált elérhetővé közvetlenül ágy mellett, napi rutinként.

Fájdalom Ambulanciánkon országosan elismert tevékenység folyik, elsősorban idült, mozgásszervi és tumoros fájdalomban szenvedő betegek kezelését végezzük. A beavatkozások nagy része un. invazív (tartós hatású gyógyszeres és radiofrekvenciás idegblokádok), ezeket egyéb gyógyszeres, infúziós, mágneses és TENS kezeléssel egészítjük ki. A beavatkozások mellett a fájdalom terápia oktatásával és kutatásával is foglalkozunk.

Aneszteziológiai Ambulanciánkon a betegek optimális műtéti előkészítése történik.
Cél: A rutin „kivizsgálás” helyét az egyedi (célzott) preoperatív vizsgálatok váltsák fel.

Sürgősségi Betegellátó Osztályunk feladatai: az akutan érkező betegek osztályozása (triage); iránydiagnózis felállítása a rendelkezésre álló sürgősségi vizsgálóeljárásokkal; elsődleges (és/vagy definitív) ellátás; diszpozíció. Az SBO működésével lehetőség nyílt az időben történő, adekvát ellátás kórházon belüli legteljesebb megvalósítására, amely a költséghatékonyság és az effektív betegellátás feltétele és záloga.
A nemzetközi tendenciáknak megfelelően (ui., hogy a Reanimációs Team helyett még időben az Emergency Team riadóztatása történjen, lehetőleg megelőzve ezzel a teljes reanimációt) kórházunkban is „Sürgősségi és Reanimációs Team” felállítása történt. Hívószámai: 432-9500, 06-20-339-6545.
A KAISBO valamennyi részlegén megkülönböztetett figyelmet fordítunk az aktuális szakmai irányelveknek megfelelő működésre, az önképzésre és a tudományos tevékenységre.

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk
Megnevezés Rendelési idő Rendelés helye Telefonszám Felelős
Aneszteziológiai Ambulancia Minden mukanap
7:30-15:30
H-épület III. em. 432-9561 Dr. Szóka Beáta
Dr. Fazakas Judit
Fájdalom Ambulancia Minden mukanap
7:30-15:30
H-épület III. em. 432-9562
06-20-254-8221
Dr. Tagányi Károly

Előjegyzést a mellékelt telefonszámokon várunk.