Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Osztály

 

 

 

 

Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Osztály
“A” épület IV. emelet, Telefon: 06-1-432-7650
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr. Horváth Barnabás Ph.D.
Főorvos Dr. Liktor Bálint
Dr. Szabadka Hajnalka
Dr. Horváth Tamás Ph.D.
Dr. Imrei László Ph.D.
Dr. Liktor Bálint ifj.
Adjunktus Dr. Halász Ágnes
Dr. Pozsár István
Dr. Borsos Júlia
Dr. Bajor Bence
Dr. Csajbók Réka
Alorvos Dr. Katona Martina
Dr. Varga Zsuzsa
Dr. Kálmán Judit
Dr. Nguyen Nguyet Anh
Dr. Vargha Eszter
Szakorvos Dr. Szentner Kinga
Szakorvos-jelölt Dr. Várgedő Zsuzsanna
Dr. Galántai Dorina
Rezidens Dr. Szabó Lilla
Dr. Keresztély Zsuzsanna
Dr. Tóth Áron
Dr. Kincses Adél
Logopédus, foniáter Nagy Éva
Osztályvezető főnővér Mérnyi Gabriella
Osztályos adminisztrátor Tokai Erzsébet
Gódor Ágnes
Röviden az osztályról

A fekvőbeteg ellátó osztály legfontosabb adatai:

A Fül-orr-gége osztály 19+4 ágyon dolgozik, szakmai ellátási területe felöleli a fül-orr-gégészeti betegségek teljes spektrumát. A19 felnőtt ágy mellett 4 gyermek fül-orr gégegyógyászati ágy üzemel.Osztályunkon a fülsebészet, orrsebészet, endoscopos melléküreg sebészet országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű.
Pajzsmirigy sebészet, endoscopos és laseres gége mikrosebészet, daganatsebészet, nyelőcső diagnosztika, nyaksebészet, fejlődési rendellenesség sebészet teszi teljessé a szakmai profilt. A torok illetve gégesebészet mellett külön fogorvos-szájsebészeti team gondoskodik szájsebészeti beavatkozások ellátásáról is.
Speciális szolgáltatások:

  • Kisgyermekek műtétei esetén a szülő térítésmentes kórházi tartózkodását biztosítjuk.
  • Térítésmentes újszülöttkori hallásszűrést végzünk.
  • Külön elhelyezést biztosítunk a szabad kapacitás függvényében légkondicionálóval ellátott kórteremben igény és lehetőség szerint, térítési díj ellenében, a kórház térítési szabályzatának megfelelően, 2 ágyas szobában, melyhez fürdőszoba és TV tartozik. Az osztályon megújult szakmai és infrastrukturális vonatkozásban egyaránt. Három éve használjuk a főváros legújabb központi műtőjét a legkorszerűbb műszerezettséggel. 10 teljesen felújított fürdőszobás kórterem áll betegeink rendelkezésére. Két 2 ágyas, nyolc 3 ágyas kórterem. Modern, öt vizsgáló boxos, videomikroszkóppal, boxonként on line informatikai háttérrel bíró korszerű ambulancia.

Minden típusú fülészeti betegség gyógyítását végezzük. Foglalkozunk a fül, a garat, valamint a fej-nyak régió fájdalmaival, az egyensúlyozó szerv betegségei okozta szédülésekkel, légúti allergiával, daganatokkal, hallászavarokkal, fülfolyással, rekedtséggel, mindenféle hangképzési zavarral, orr és melléküreg gyulladásokkal, hogy csak a leggyakoribb problémákat említsük. Elérhetőek vagyunk a XVII. és a X. kerület szakrendelőiben, valamint beutalás és előjegyzés alapján az osztály ambulanciáján hétköznap 8-14 óráig. Az osztály részt vesz a fővárosi ügyeleti rendszerben, forgó jelleggel 3 naponta vagyunk felvételesek.
Műtéti hallásjavító centrum működik az osztályon 2001-től. Daganat sebészeti tevékenységünk során törekszünk a szájüregi, garat- és gégedaganatok legkevésbé csonkító eljárással való kezelésére. Az orr és melléküreg betegségek minimális megterheléssel járó endoszkópos műtéteit alkalmazzuk betegeink gyógykezelésére.
Használunk operációs lasert (2 CO2 és egy Neodym YAG), fagyasztásos (cryo) technikát, kezelünk mindenfajta nagyothallást, szédüléses állapotot. Az osztály helyet ad komplett fogorvos-szájsebész team által nívós szájsebészeti ellátásnak. Kiemelkedő jelentőségű az osztály oktatási tevékenysége mind a szakorvosképzésben, mind az egészségügyi diplomások képzésében.

3 éves kor feletti gyermekek műtéte esetén lehetőség van szülővel együtt történő ápolásra térítésmentesen.

Szakambulanciáinkon speciális ellátás történik, beutalás és előjegyzés keretében:

  • Fül-orr-gégészet (általános járóbeteg szakambulancia, mely az operavít utógondozást valamint a sürgősségei betegellátást hivatott kiszolgálni )
  • Allergológia (felső légúti allergiás betegek kezelése)
  • Foniátria (hang- és hangképzési betegségekben szenvedők kezelése)
    A gégészeti daganatos betegségben szenvedő betegek rehabilitációs klubja segíti az újbóli beilleszkedést a társadalomba, visszatérést a régi életvitelhez.
  • Audiológia (halláskárosodott betegek vizsgálata, hallókészülékkel való ellátása és gondozása).

A járóbeteg szakambulanciák legfontosabb adatai:

Általános Fül-orr-gégészeti ambulancia:
Feladata a kórházi és műtéti kezelésre beutalt betegek előkészítése és utókezelése. Előjegyzés és beutalás alapján kerülnek a betegek vizsgálatra.
E helyütt is tájékoztatjuk beteginket, hogy területi ellátás kizárólag a X és XVII. kerületi szakrendelőben történik, ahol lehetőség van előjegyzésre is:
Telefonszám: 432-9606

Sürgősségi ellátás a fővárosi ügyeleti forgórendszer keretében a Sürgősségi Osztályon keresztül.

Audiológiai szakambulancia:
A szakrendelők, a fekvőbeteg osztály, a szakambulancia, továbbá a családorvosok és az üzemek által beküldött betegek teljes klinikai audiológiai vizsgálatát és hallókészülékkel történő ellátását végezzük. Az osztályon 3 audiológiai szakvizsgával rendelkező orvos dolgozik. A szakrendelés vezetője Dr. Fülöp Györgyi adjunktus.

Az audiológiai rendelés keretében a szédülés vizsgálata az otoneurológiai rendelésen történik korszerűen felszerelt laboratóriumban. Az audiológiai szakrendelésen minden szubjektív és objektív hallásvizsgálat elvégezhető.

Emellett a térítésmentes újszülöttkori hallásszűréseket Dr. Fülöp Györgyi végzi.

Allergológiai szakambulancia:
A két kerületben biztosítja a betegek részére a légúti allergiás panaszokkal jelentkező betegek kivizsgálását, illetve folyamatos ellenőrzését és nyomon követését, állandó allergológiai hátteret biztosítva. A rendelés vezetője Dr. Csajbók Réka allergológus, fül-orr-gégész adjunktus.

Foniátriai szakambulancia:
A szakrendelés vezetője Dr. Szabadka Hajnalka főorvos. A foniátriai szakrendelésen a rekedtség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása, továbbá a gégebetegek és gégészeti operáción átesett betegek rehabilitációja történik. A vizsgálathoz a legmodernebb vizsgálóeszköz, a videostroboszkóp áll rendelkezésünkre, valamint számítógépes program segíti a hang minőségének számszerű kifejezését. A rendelés keretében foniátriai és logopaediai terápia, psychológusi tevékenység és oktatói munka is történik Pető Teodóra szakmai irányításával.

Szájsebészeti konzilium:
A határterületi problémák megoldására szerződött kollégák állnak rendelkezésünkre, így a nyelv, nyálmirigyek, fogágyak, fogak betegségei tekintetében fekvőbeteg és műtői, anaethesiologiai hátteret biztosít az osztály. A szájsebészet szakmai irányítója Dr. Nagy Péter főorvos, konzílium külön egyeztetés alapján.

Az osztály alapítványa és támogatói:
Alapítványunk az EUSTACH Alapítvány (Adószám: 18067477-1-42, bankszámlaszám: 11710002-20081809) támogatja, fejleszti az osztályt, teszi jobbá, komfortosabbá, elviselhetőbbé betegeink számára a kórházi tartózkodást.