Sebészeti Osztály


Sebészeti Osztály (Általános-, Mellkas-, Ér- és Plasztikai sebészeti Osztály)
 
“A” épület I. emeletén; Telefon: 06-1-432-7700
 
Beosztás Név
 
Osztályvezető főorvos Dr. Benedek György
 
Részlegvezető főorvos Dr. Juhász Miklós Zoltán
 
Főorvos Dr. Balla Gábor
Dr. Orbán László
Dr. Sarkadi László
Dr. Szatmári Károly
Dr. Berezvai Sándor
 
Adjunktus Dr. Bács Ervin
Dr. Váradi Csaba
 
Szakorvos Dr. Beznicza Henrietta
Dr. Farkas Judit
Dr. Lehoczki Gergely
Dr. Mándi Miklós
 
Általános Orvos Dr. Benedek Zsófia
Dr. Haller Ákos Botond
Dr. Kispál Csilla
Dr. Megadja Bálint
Dr. Mocsári Diána
Dr. Tóth-Fülöp Orsolya
Dr. Papp Marcell
 
Vállalkozó orvosok Dr. Szinetár László
Dr. Velti Nagy István
Dr. Erdélyi László
 
Szaktanácsadók Dr. Bodnár András
Dr. Mészáros Zsolt
 
Röviden az osztályról
 
Sebészeti ellátásunk jellemzői:
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház a főváros déli részének és a Közép-magyarországi Régió egyik legnagyobb egészségügyi ellátója, a térség legnagyobb ágyszámú sebészeti osztályával rendelkezik és nyújt sürgősségi, járó- és fekvőbeteg ellátást. 2012. július 1-től általános sebészet területi ellátási kötelezettsége szerint 313 266 lakosra általános sebészeti ellátást; 1 377 675 főre tüdő és mellkas-; 410 372 lakosra érsebészet ellátást biztosít. A tervezett (elektív) beavatkozások mellett 12 ágynyi férőhellyel hetente háromszor és minden hónapban plusz két napra (vasárnap) 24 órás sebészeti sürgősségi ellátás történik az osztályon. A sürgősségi (akut) ügyeletek alkalmával általános-, ér-, és mellkassebészeti betegfelvételek és beavatkozások történnek.

Fekvőbeteg ellátás:
Az osztály szerkezeti feltételei szerint összesen 93 (63 általános-, 15 ér-, 15 mellkassebészeti) aktív fekvőbeteg ágyon történik gyógyító tevékenység. A sebészet túlnyomó része 2 – 3 ágyas fürdőszobás kórtermekként van kialakítva. Igény szerint, a 2008-ban kialakított VIP részlegen a speciális hotelszolgáltatások költségtérítés ellenében teljes körű nyugalmat és kényelmet tudunk biztosítani, azoknak a pácienseinknek, akik igénybe veszik az gyógyító ellátáshoz ezeket a kórtermeket. Az osztályos betegellátást két kötöző, három ambuláns betegellátásra kialakított helység egészíti ki. Súlyosabb, illetve műtét utáni megfigyelést igénylő betegségek ellátására 6 ágyas kardio-respiratikus monitorozásra alkalmas szubintenzív részleg áll rendelkezésre. A kórházakban gyakori MRSA fertőzések elkerülése céljából a kiszűrt fertőzött betegeket elkülönített kórtermekben kezeljük, így megakadályozva a többi ápolt beteggel való érintkezést. Naponta átlagosan 3 műtő biztosítja a zavartalan sebészeti betegellátást A sebészi ellátást – műtéteket – 2006-ban átadott műtőblokkban, új, és teljesen felújított, példaértékűen és egyedülállóan modernizált diagnosztikai és invazív beavatkozásokhoz használatos eszköz park alkalmazásával végezzük. A kórházban működő kardiovaszkuláris, CT-MR és mammográfiás laboratórium a legmodernebb technikákkal biztosít diagnosztikai hátteret a betegellátásunkhoz.

Osztályunkon a sebészeti megoldást igénylő betegségek széles spektrumát látjuk el rutinszerűen. A hazánkban gyakori gyomor; vékony- vastag- és végbél; máj és epeúti (gastrointestinalis, colorectalis, hepatobiliaris) betegségektől a daganat (onkológiai) sebészeten keresztül a pajzsmirigy és emlő elváltozásokig. Az emlő daganatainál legkorszerűbb izotópos jelölő anyagok (radiofarmakonok), és drót jelöléses technika áll rendelkezésünkre, a nem tapintható daganatok megjelölésére, mely a műtét során pontosan jelzi az eltávolítandó elváltozás helyét. Az általános sebészeti ellátáson belül ma már rutinnak számítanak a köznyelven „kulcslyuk technika” segítségével végzett, nagy metszések nélküli laparoszkópos műtétek. Sebészeti osztályunkon rutinként epebetegség, sérv és vakbélgyulladás műtéti kezelésének céljára használjuk a laparoszkópos eljárásokat. Nagy hangsúlyt fektetünk a modern eszközök használatára, a korszerű operatív technikák alkalmazására, ezért a laparoszkópia terén az elmúlt években számos hazánkban újdonságot jelentő eljárást honosítottunk meg. Számos kórkép esetében használunk laparoszkópos technikát, mely a műtét utáni bennfekvés idejét rövidítheti le, a műtét utáni fájdalom mértékét, sebek méretét, hegsérv kialakulás gyakoriságát redukálja. A következő betegségek esetén jön szóba a laparoszkópos technika: bél-, gyomor -, mellékvese elváltozások; rekesz és lágyéksérvek. Országos újdonságként 2010-ben tüdő és gyomor eltávolítások történtek a modern technológiával osztályunkon.
A sebészileg kezelt daganatos betegek megfelelő ellátását intézetünkben több szakma képviselőit magába foglaló csoport, az „Onko-Team”irányítja. Minden daganatos beteg kivizsgálása és utókezelése a minőségbiztosításnak megfelelően történik.

A mellkassebészeti eljárások és kezelési technikák széles spektrumát alkalmazva az ország egyik elismert hírnevű mellakassebészeti ellátója az intézet. A mellkassebészeti beavatkozásainkból néhány példa: hörgőtükrözés, videotechnika alkalmazása a különböző beavatkozások esetében, gátori nyirokcsomók és egyéb elváltozások szöveti mintavétele (biopsziája), nagy vágás nélküli thoracoscopos műtétek (VATS).

A légmell műtéti megoldására szinte kizárólag a videotechnikát alkalmazzuk. Nagy gyakorlattal rendelkezünk a gyermekkori mellkasi deformitások műtéti kezelésében.

Érsebészeti részlegünk a kórház korszerű katéteres laboratóriumában elvégzett érfestéssel, valamint color duplex scan vizsgálattal igazolt nyaki és végtagi érszűkületek, érelzáródás korszerű műtéti kezelését, egyes esetekben a műtét kiváltását tágítással, vagy röntgen képerősítő készülék alkalmazása mellett stent (értágító tubus) behelyezésével végzi. Az érsebészeti munka a szükséges eszközök, és implantátumok (a megfelelő mennyiségű és minőségű műér, illetve katéter) állandó pótlása és korszerűsítése mellett történik.

Az elmúlt évek betegellátási statisztikái:

[singlepic id=771 float=center border=0 w=565 h=338]
[singlepic id=772 float=center border=0 w=565 h=466]

A járóbeteg szakellátással kapcsolatos információk:
A sebészeti osztályunkon három különböző (mellkas, ér coloproctologia) szakirányú és egy általános sebészeti ambulancia látja el a beutalt betegeket.

Általános sebészeti szakrendelés:
A hét öt napján, munkaidőben folyamatosan rendelkezésre áll reggel 07:00 és 15:00 között. Ügyeleti időben az ügyeletvezető felügyeletével általános sebészeti betegségek konzíliumát végezzük.

Mellkassebészeti szakrendelés:
A mellkassebészeti szakkonzíliumokat telefonos vagy személyes egyeztetés alapján végezzük, az osztályhoz tartozó ambuláns helyiségekben.

Koloproktológiai szakrendelés (vastagbél- végbélbetegségek):
A vastag- és végbél betegségekkel foglalkozó ambulancián végbéltükrözéseket, rákszűréseket, aranyerek, végbél berepedések kezelését, végbél polyp eltávolításokat végzünk). A szakrendelésre telefonos vagy a sebészeti osztályirodában történő személyes bejelentkezés, időpont egyeztetés lehetséges.

Érsebészeti szakrendelés:
Az érsebészeti szakrendelésre a 06-20-327-67-45 telefonszámon lehet bejelentkezni. A szakrendelés a telefonon történt bejelentkezés során kapott időpontban látja el a bejelentkezett betegeket.

Az ambulanciákra és konzíliumra (ér-, mellkas-, általános sebészeti, koloproktológiai) a 06-20-327-67-45 telefonszámon lehet bejelentkezni, hétköznap reggel 11:30 és 14:30 között.

„Kő” zúzó terápia
A sebészeti ellátás mellett, járóbeteg kiegészítő szolgáltatásként ESWL-külső lökéshullámú kőzúzó berendezéssel meszet nem tartalmazó epekövek műtét nélküli eltávolítását, csontelváltozások, sarkantyúk kezelését folytatjuk hétköznaponként. Az ellátásra sebészeti irodánkban reggel 08:00-15:00 között lehet telefonon (tel.:06-1-432-7703 vagy 06-1-432-7704), vagy személyesen jelentkezni.

A kórházhoz külső telephelyeken két sebészeti szakrendelő tartozik:

A X. kerületben a 1101 Budapest, Kőbányai út 45.szám alatt, az Egészségház Szakrendelő Intézetben van sebészeti szakrendelés. A Szakrendelő Intézet központi száma: 06-1-433-1320. 2011. január 03-tól lehetőség van telefonos előjegyzés alapján időpontot kérni. Az előjegyző központ munkatársai munkanapokon reggel 7.30-19.30 óráig fogadják hívásaikat. A telefonos előjegyzés az alábbi telefonszámokon érhető el:06-1-433-1333.
A XVII. kerületben a 1173 Budapest, Ferihegyi út 95 szám alatt van sebészeti szakrendelés. A Szakrendelő Intézet központi telefonszáma:06-1- 254-0530. 2011. január 03-tól lehetőség van telefonos előjegyzés alapján időpontot kérni. Az előjegyző központ munkatársai munkanapokon reggel 7.30-19.30 óráig fogadják hívásaikat. A telefonos előjegyzés az alábbi telefonszámokon érhető el: 06-1 432-9606 vagy 06- 1 432-9607 vagy 06- 1 432-9608.

Előjegyzéssel kapcsolatos további információ a www.bajcsy.hu honlapon található.