Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

Pathológiai Osztály

Pathológiai osztály
 
„E” épület, földszintjén és alagsorában; Telefon: 06-1-432-7743;
Müködtető: Onkopatológiai Diagnosztikai KFT (Prof. Dr Sápi Zoltán, Prof. Dr Matolcsy András)
 
Beosztás Név
 
Osztályvezető Prof Dr Sápi Zoltán
 
Biopsziás részlegvezető Dr Szabó Anikó
 
Rezidens orvos Dr Novák Ágnes
 
Bonctermi részlegvezető Dr Győri Sándor
 
Részállásban dolgozó orvosok Prof. Dr Nagy Péter
Dr Zalatnai Attila
Dr Pápay Judit
Dr Turányi Eszter
Dr Reiniger Lilla
Dr Hajdu Melinda
Dr Micsik Tamás
 
Vezető asszisztens Rimai Attiláné
 
Röviden az osztályról
 
Osztályunkon a kórházi osztályokon, ambulanciákon, és az ellátási területünkön lévő rendelőintézeteken történt beavatkozások, vizsgálatok hisztopathológiai, immunhisztokémiai, cytopathológiai, és molekuláris pathológiai hátterét szolgáltatjuk, az alapvető kórbonctani tevékenységek mellett, valamint teljeskörű aspirációs cytológiai vizsgálatokat is végzünk.

Egyrészt az ellátási területünknek megfelelően a külterületen elhalálozott egyének, illetve a kórházban elhunyt betegek boncolását, boncszövettani vizsgálatát, majd ezek eredményét rögzítő Boncolási Jegyzőkönyv készítését végezzük. Egyes esetekben a sectio mellőzésére is sor kerülhet ekkor az ezzel kapcsolatos adminisztratív teendőket látjuk el, végső soron mindkét esetben halottvizsgálati Bizonyítvány kiállításával zárjuk tevékenységünket.

Másrészt azonban osztályunkon; a kórházi osztályokon, ambulanciákon, és az ellátási területünkön lévő rendelőintézetekben történt beavatkozások, vizsgálatok során nyert szövet-, és sejtminták teljeskörű hisztopathológiai-, immunhisztokémiai-, cytopathológiai-, és molekuláris pathológiai vizsgálatát végezzük.
E vizsgálatok segítik a közvetlen betegellátó egységek diagnosztikai-, differenciáldiagnosztikai tevékenységét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az osztályunkon a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező munkatársaink számára a rendelkezésünkre álló különféle eljárások lehetővé teszik, hogy a kérdéses elváltozások kapcsán klinikailag felmerült diagnózisokpontos meghatározását – úgynevezett differenciációját végezzék.

Ezúton a klinikus kollégák a pontos diagnózisok alapján az egyes betegségek kapcsán a legmegfelelőbb terápiás eljárásokat alkalmazhatják, megkímélve ezzel a betegeket a felesleges beavatkozásoktól. Az osztály szakmai-, és eszközös háttere lehetővé teszi a műtétek során – igen nagy jelentőséggel bíró – gyorsfagyasztásos eljárások lebonyolítását is, melyek lehetővé teszik a sebész számára, hogy műtét közben – az eltávolításra kerülő szövetrészről olyan irányadó szövettani diagnózist kapjon melynek birtokában ugyancsak elkerülhetők lehetnek a túlzott, illetve a későbbi többszörös beavatkozások.

Az osztályunkon működő Aspirációs Cytológiai Rendelőben, illetve a kórházban UH vezérelt, esetenként CT vezérelt aspirációs vizsgálatokat is a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező munkatáraink végzik. Ezen eljárás során a lehető legkisebb beavatkozás mellett sejtmintát nyerünk az elváltozásokból, melynek
gyorsan kivitelezhető vizsgálata olyan irányadó diagnózisokat eredményez, melyek alkalmasak arra, hogy az esetleges további teendőket meghatározzák, vagy éppen elkerülhetővé tegyék a betegek számára nagyobb megterheléssel járó beavatkozások elvégzését.

A fentiek mellett cytopathológiai tevékenységünk által a Nemzeti rákszűrő programhoz is szervesen kapcsolódunk, mivel a nőgyógyászati vizsgálatok (méhnyakrák szűrés)-, és az emlőrák szűrővizsgálatok során nyert cytológiai minták (kenetek) vizsgálata is feladataink közé tartozik.

 
Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk
 
Ellátási területek: Budapest, X. és XVII. kerület

Tapintással jól lokalizálható felszínes elváltozások esetén:
Rendelési idő: hétfő, csütörtök: 9:00 – 11:00 – E épület alagsor

Ultrahang vezérelt aspirációs cytológiai rendelés:
Rendelési idő: hétfő, csütörtök: 11:30 – 12:30 (előjegyzéssel) – A épület II. emelet

 
Ugrás a főmenühöz