Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

Neurológiai Osztály

Neurológiai Osztály
 
“E? épület, II. emeletén; Telefon: 06-1-432-7619
 
Beosztás Név
 
Osztályvezető főorvos Dr.Köves Ágnes
 
Főorvos Dr.Györök Gyöngyike Katalin
Dr.Illes Erika
Dr.Simon Zsuzsanna
Dr.Gara Ildikó
Dr.Saál Mária
Dr.Gerlóczy Mónika
Dr. Adorján Lilla
 
Szakorvos Dr.Czigler Balázs
Dr.Szabó Timea
Dr.Polgár András
 
Általános orvos Dr.Rásonyi Tamás
Dr.Leél-Ossy Eszter
 
Klinikai elektrofiziológus Kovács Tiborné
 
EÜ. Adminisztrátor Nagy Hajnalka
Ténai Zoltánné
 
Osztályvezető főnővér Kissné Bartos Gizella
 
Röviden az osztályról
 
Járóbeteg szakambulancia legfontosabb adatai

Valemennyi ambulanciánk beutaló köteles!

Általános Neurológiai Ambulancia „H” épület földszint
Rendelési idő:
Hétfőtől, szerda: 13-15 óra között,
Kedd, csütörtök: 10-12 óra között,
Pénteken általános ambulancia nincs.
Ellátó orvos: naponta változó, műszakbeosztás szerint

Speciális Ambulanciák: A műszak beosztás miatt a rendelést végző szakorvossal egyeztetett időpontban tudják a betegeket fogadni.
A speciális ambulanciák feladata az általános neurológiai ellátásnál komplexebb, speciális gondozást, illetve kezelést igénylő betegek kezelése. Az alábbi speciális ambulanciákat üzemeltetjük jelenleg:

Cerebrovascularis szakambulancia és neurosonológiai /ultrahang/ rendelés: Dr Köves Ágnes, Dr Gerlóczy Mónika

Stroke ambulancia: Dr Köves Ágnes, Dr Gerlóczy Mónika, Dr Illés Erika, Dr Adorján Lilla

Memória ambulancia: Dr Illés Erika, Dr Saál Mária, Dr Gara Ildikó, Dr Czigler Balázs

Neuroimmunológia (Sclerosis Multiplex): Dr Köves Ágnes, Dr Györök Gyöngyi, Dr Simon Zsuzsa, Dr Szabó Tímea

Perifériás neurológiai betegségek (EMG): Dr Simon Zsuzsa

Parkinson ambulancia: Dr Gara Ildikó, Dr Saál Mária

Neurosonolóiai és Stroke ambulanciáinkon részben az osztályon korábban kezelt agyi érbetegségben szenvedő betegeket gondozzuk, ellenőrizzük /neurológiai és ultrahang vizsgálattal/, illetve ide szóló beutalóval bárhonnan érkező beteg nyaki illetve agyi nagyerek ultrahang vizsgálatát elvégezzük. A nyaki erek rekonstrukciós beavatkozása előtt álló betegek kötelező ultrahang és neurológiai vizsgálata szintén itt történik.

Osztályunkon a memóriazavarban illetve, szellemi hanyatlásban szenvedő betegek gondozása is folyik.

Perifériás neurológiai betegségek szakambulancián az izmok és perifériás idegek műszeres vizsgálatát (EMG) végezzük, melyre pl. különböző ideggyulladások, vagy un. alagútszindrómák, stb esetén lehet szükség.

Neuroimmunológiai szakambulancián gondozzuk a sclerosis multiplexben szenvedő betegeinket, mivel 2007 júniusa óta osztályunkon SM centrum nyílt és így lehetőségünk van SM betegeink szakmai protokollban meghatározott csoportjánál az immunmodulans kezelés alkalmazására.

Parkinson ambulancián az úgynevezett extrapyramidalis megbetegedésekben, beleértve a Parkinson kórban szenvedő betegeket, gondozzuk.

Fekvőbeteg ellátó osztály legfontosabb adatai

A fekvőbeteg osztály : az „E” épület II. emeletén található jelenleg 40 működő ággyal, ezen belül 6, úgynevezett szakmaspecifikus örző ágyunk van.
Az osztályon egy db 2 ágyas kórterem működik. A kórtermeink döntő többsége saját fürdőszobával és mellékhelyiséggel rendelkezik. Valamennyi ágyunk rendkívül korszerű, állítható magasságú és fejtámlájú, az őrzőben speciális intenzív-therapiás ágyak vannak.

Az osztály tevékenységének leírása:
Osztályunk fekvőbeteg részlegén Budapest X. és XVII kerületének organikus neurológiai betegeit látjuk el, beleértve az akut stroke ellátást. Az akut stroke ellátás keretében beavatkozásként intravénás thrombolysis végzésére is alkalmasak és jogosultak vagyunk.
Fenti kerületek mellett 2012 július 01 óta a GYEMSZI honlapján megtekinthetőek azon Budapesti környéki települések, melyek neurológiai ellátása szintén osztályunkon történik. Ezen települések stroke betegeinek ellátása más kórházakhoz rendeltetett.
Szintén az új területi ellátás alapján jelenleg a XIX. Kerületből csak a stroke betegek ellátása a feladatunk.

Neurológiai osztályra kell forduljanak a betegek, például akkor ha hirtelen féloldali bénulás, beszédzavar, eszméletlen állapot alakul ki. E tünetek hátterében az esetek nagy százalékában akut agyi vérellátási zavar áll fenn és csak igen szűk időhatárok között – a tünetek kezdeték követően max. 4,5 órán belül – alkalmazható az úgynevezett intravénás thrombolysis kezelés, mely – szigorúan betartva a szakmai ajánlásokat – a betegség kimenetelét illetően a legjobb eredménnyel kecsegtet: azaz a legkevesebb beteg válik mozgáskorlátozottá. A stroke-n átesett betegeink korai rehabilitációját gyógytornász és logopédus kolléga segíti. A neurológiai diagnosztikát a kórházban korszerű koponya CT valamint MR vizsgáló berendezés teszi lehetővé.
Az agyi vérkeringési zavar mellett foglalkozunk valamennyi neurológiai kórkép /pl. fejfájás, gerincpanaszok, epilepsia, különböző extrapyramidalis mozgászavarok, neuro-immunológiai kórképek pl. sclerosis multiplex/ gyógyításával.
Fenti speciális ambulanciáinkon ezen betegek ambuláns gondozását végezzük.

Osztályunkon 2008 októbere óta működik olyan korszerű ultrahang készülék, mellyel az agyat ellátó nyaki nagyerek, valamint a koponyán belüli agyalapi nagyerek színes, két dimenziós ultrahang vizsgálata lehetséges. Ehhez kapcsolódó ambuláns rendeléseket l.d fenn.

Kórházunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik valamennyi olyan ambulanciával és betegellátó osztállyal, ahol a népbetegségként megjelenő érelmeszesedés, valamennyi szervrendszert érintő megjelenését, tünetét kezelni, követni tudjuk: lásd szívinfarctus :IV. Belgyógyászat, alsó végtagi érszűkület: Angiológiai részleg stb. Ehhez csatlakozik az agyi ereket érintő fenti program.
Az érintett betegek felkutatását segíti az alábbi egyszerű, a páciens által pár perc alatt kitölthető, USA-ban kidolgozott kérdőív, ennek megtekintéséhez a kapcsolódó link-re kattintson:

Kedves látogató! Tekintse meg az [wpfilebase tag=fileurl id=4096 linktext=’alábbi linket’ /] és amennyiben kíváncsi, milyen rizikófaktorral rendelkezik agyi érbetegség kialakulására vonatkozóan, töltse ki az itt található kérdőívet.
A kérdőív áll egy általános részből, a kérdésekre adott „igen” válaszok számát összeadva kialakul egy pontszám.
A mért vérnyomásérték és pulzusszám / ha nincs otthon vérnyomásmérője kérje háziorvosa segítségét/ ad egy másik pontszámot.
A két számot összeadva kapja meg az úgynevezett „stroke-rizikó” pontszámot /stroke = agyi érkatasztrófa/.
A kérdőív lényege, hogy amennyiben az Ön stroke-rizikó pontszáma a magas kategóriába esik, haladéktalanul keresse fel ambulanciánkat az alábbi telefonszámon: 06-1-432-7619.
Ezt követően egy megbeszélt időpontban várjuk vizsgálatra, mely egy adatfelvételt követően általános neurológiai vizsgálatból, majd a nyaki erek ultrahang vizsgálatából áll. Betegségeitől, állapotától függően laboratóriumi vizsgálatát, szív vizsgálatát és alsó végtagi érszűkületének vizsgálatát megszervezzük. Az eredményeket összegezzük és a szükséges kezelést elindítjuk.

 
Néhány kép az osztályról
 
[singlepic id=746 float=center border=0 w=320 h=240]
 
[singlepic id=747 float=center border=0 w=320 h=240]
Ugrás a főmenühöz