Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Bejelentkezés  

Átadták az energetikailag felújított XVII. kerületi szakrendelőt

 

Rákosmente Önkormányzatának kiemelt célja a helyi egészségügyi ellátás és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése. E törekvés jegyében az önkormányzat felújította az állami fenntartásban lévő Ferihegyi úti járóbeteg-szakrendelő épületét. Riz Levente polgármester és dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár 2016. január 14-én ünnepélyes keretek között adták át a mintegy 162 millió forintból megvalósított beruházást. Részt vett az átadáson Dunai Mónika országgyűlési képviselő, dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Főigazgatója, dr. Fenke, Ferenc, az energetikailag felújított szakrendelő intézményvezető-főorvosa. A nyertes pályázatnak köszönhetően 108 millió forint uniós támogatásban részesült Rákosmente Önkormányzata, melyet 54 millió forint önrésszel egészített ki. A fejlesztés eredményeképpen egy modernebb, korszerűbb intézményben folyik az egészségügyi ellátás.

Dr. Mészáros János helyettes államtitkár elsőként gratulált a szakrendelő felújításához, majd hangsúlyozta, hogy egy kiváló együttműködésnek lehetünk tanúi. Példaértékűnek nevezte, hogy Rákosmente Önkormányzata jelentős önrészt vállalva, saját beruházásban valósította meg az állam fenntartásában lévő intézmény korszerűsítését. 

Riz Levente polgármester köszöntőjében aláhúzta, Rákosmente Önkormányzatának kiemelt célja a XVII. kerületi egészségügyi ellátás fejlesztése. Nagy hangsúlyt fordítanak a megelőzésre, szűrővizsgálatokra, a mozgást ösztönző, egészségmegőrző fejlesztések, kerékpárutak, kültéri tornaparkok, sportpályák megvalósítására. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat hatáskörében lévő egészségügyi alapellátás infrastruktúráját fejlesztik. Az intézményfelújítási program keretében az elmúlt évek során megújultak Rákoshegy, Rákoscsaba-Újtelep és Rákoskert gyermek és felnőtt háziorvosi rendelői, a kerületi fogászati ellátás teljes gépparkját kicserélték.

A rákosmenti járóbeteg-szakellátás állami fenntartásban működik, az önkormányzat tavaly kezdeményezte kerületi hatáskörbe való átvételét, döntés még nem született. A felújítás nem várhatott tovább – hangsúlyozta a városvezető. A Ferihegyi úti szakrendelő 1972-ben még 50 ezer fős kerületnek épült, az átadás óta további 40 ezer fővel nőtt Rákosmente lélekszáma, az épület műszaki állapota elavult, a helyszűke miatt az ellátást külső telephelyek bevonásával lehet csak megoldani. Az önkormányzat, bár jelenleg nem fenntartója az intézménynek, megkezdte a szakrendelő korszerűsítését. Az I. ütemben a nyílászárók cseréje, a tetőszigetelés, a homlokzati felújítás valósult meg. A folytatásban, 2016-2018 között az emeletráépítéssel történő bővítést tervezik, amely lehetővé teszi, hogy a teljes kerületi járóbeteg-szakellátás egy modern épületben működhessen, ahol új egészségügyi szolgáltatások meghonosításával fejlesztik a rákosmenti ellátás színvonalát.
Riz Levente polgármester zárásként elmondta, hogy a járóbeteg-szakrendelő korszerűsítése mellett a 2019-ig tartó ciklus végéig valamennyi egészségügyi alapellátást biztosító háziorvosi rendelőt felújítják Rákosmentén.

Dr. Bodnár Attila a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki Rákosmente Önkormányzatának. Hangsúlyozta továbbá, hogy ritka alkalmak egyike, amikor egy önkormányzat, amelynek nincs fenntartói kötelezettsége, egy járóbeteg szakellátó intézménnyel kapcsolatosan vállalja és szívén viseli a szakrendelő sorsát. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet mindehhez a modern kor szakmai színvonalán nyújt betegei számára olyan ellátást, ami a gyógyulásukat és rehabilitációjukat segíti.

Dr. Fenke Ferenc intézményvezető-főorvos említést tett arról, hogy a rákosmentiek számára mennyire fontos a XVII. kerületi szakrendelő működése, hiszen évente körülbelül 240 000 orvos és beteg találkozás történik a Ferihegyi úti szakrendelőben, naponta 1500 beteg lépi át az intézmény kapuját.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) keretében megvalósult az épület tetőszigetelése, kicserélték a szakipari falakat, megtörtént az intézmény portálszerkezetének bontása, új, hőszigetelt üvegezésű, hat légkamrás, háromrétegű üvegezésű műanyag nyílászárókat építettek be, valamint megtörtént az épület külső színezése is, ami a mai kornak megfelelő modern képet mutat. Az energetikai fejlesztés eredményeként az épület üzemeltetési költségei csökkennek, ezzel együtt a környezetszennyezés is mérséklődik. Az esztétikailag is megújult épület a betegek komfortérzetét is növeli.

 

 

Ugrás a főmenühöz