Angiológia ambulancia

Angiológia ambulancia és nappali kórház
“H” épület II. emeletén; Tel: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572
Beosztás Név
Részlegvezető Főorvos
Főorvos
Szakasszisztens
Diplomás ápoló Fenyvesi Erika
EÜ. Adminisztrátor Bánhidi Réka
Fekete Katalin

Röviden az osztályról

Az angiológia szó a görög angio és logos, ér és tudást jelentő szavakból ered és az orvostudománynak ez a szakterülete az erek (artériák, vénák) valamint nyirokerek betegségeit kezeli. Az érbetegségek, feltehetően az életkor emelkedése és az életmód következményeként a gyakori megbetegedések közé tartoznak. Az artériák betegségeinek (érszűkület, trombózis) hátterében leggyakrabban az érelmeszesedés áll, a vénák megbetegedéseit legtöbbször gyulladás és a véralvadás zavara idézi elő.
Az érbetegségek legnagyobb része gyógyítható, vagy legalább az állapot romlása megállítható, lassítható gyógyszeres, katéteres és/vagy műtéti kezeléssel. Az érbetegség gyakorta hosszan tartó, tartós kezelést igénylő megbetegedés. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az érbetegek korszerű kezelésének minden diagnosztikai és terápiás feltétele adott. Az Angiológia ambulancia és nappali kórház a. III. Belosztály (Osztályvezető Főorvos: Dr. Hermányi Zsolt) részlegeként működik. Az ambulancia feladata az érbetegségek / (elsősorban nem az agy és a szív ereit érintő betegségek)/ diagnosztizálása és a társ osztályokkal (katéteres labor, érsebészet, röntgen, neurológia) közösen a megfelelő kezelés meghatározása, az érbetegek kezelésének koordinálása. A belgyógyászati kezelést és krónikus gondozást igénylő betegeket magunk látjuk el.

A keringés műszeres vizsgálatát elsősorban – a megterhelést nem jelentő – doppler, pletizmográf, valamint lézer doppler vizsgálatokkal végezzük.

 

angio06
Dr. Takács Györgyi

 

A kórházban minden korszerű képalkotó vizsgálómódszer (duplex ultrahang, CT, CTA, MRI, MRA, DSA) rendelkezésünkre áll. A nyaki ütőér ultrahang vizsgálatában külső munkatárs, Dr. Takács Györgyi is segítségünkre van. A diagnózis megállapítása mellett szűrjük és kezeljük a hosszú távon ható rizikófaktorokat (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint, genetikai trombózis hajlam stb.).

nsne_neurometer
Kalugyer Éva
osztályvezető ápoló
(neurometer)

A krónikus kezelést igénylő betegeinket félévente előjegyzés szerint fogadjuk a kontroll vizsgálatokra. Az étkezési szokások megváltoztatását dietetikus segíti elő, betegeinknek gyógytornász tanítja meg az érműködést karbantartó fizikai aktivitást.

Az infúziós kezelést igénylő ér- és cukorbetegeinknek nappali kórház formában tudjuk biztosítani az ellátást, mely igen népszerű a betegek körében.

erika
Fenyvesi Erika
diplomás ápoló
kúra kezelés

A nyiroködéma kiegészítő kezeléséhez limfopressz készüléket használunk. A nehezen gyógyuló lábszárfekélyek gyógyulási hajlamának javítására szoft lézer is rendelkezésünkre áll. A kompressziós harisnyák, fáslik felírása mellett azok helyes alkalmazására is megtanítjuk betegeinket.

angio08
Limfopressz
 

 

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk

Angiológia Ambulancia Telefon: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572

Rendelési idő: hétfőtől-péntekig, 8-tól 16 óráig

Rendelési időben előjegyzés kérhető: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572 és a 06-20-412-2630 telefonszámokon

Dr. Takács Györgyi belgyógyász szakorvos carotis (nyaki ér) ultrahang szakrendelése hétfőn 14-18 óráig, előjegyzés alapján. Tel.: 06-1-432-9571 (06/20/500-3135)

Diabeteses Neuropathia Szakrendelés – Észak-magyarországi Neuropathia Centrum

Dr. Vida Klára
Helye: Angiológiai Ambulancia H épület II. emelet 203. ajtó
Ideje: hétfő 10-12 óráig, kedd 12.30-14.30 óráig, szerda 13-16 óráig

Neurometer előjegyzés: 06/20/339-6641