Angiológia ambulancia

Angiológia ambulancia és nappali kórház
“H” épület II. emeletén; Tel: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572
Beosztás Név
Részlegvezető Főorvos Dr. Farkas Klára PhD.
Főorvos Dr. Murányi Anikó
Szakasszisztens Frits Lászlóné
Diplomás ápoló Remport Csaba Gáborné
Fenyvesi Erika
EÜ. Adminisztrátor Budné Kaufmann Ildikó
Eötvösné Amrein Beáta

Röviden az osztályról

Az angiológia szó a görög angio és logos, ér és tudást jelentő szavakból ered és az orvostudománynak ez a szakterülete az erek (artériák, vénák) valamint nyirokerek betegségeit kezeli. Az érbetegségek, feltehetően az életkor emelkedése és az életmód következményeként a gyakori megbetegedések közé tartoznak. Az artériák betegségeinek (érszűkület, trombózis) hátterében leggyakrabban az érelmeszesedés áll, a vénák megbetegedéseit legtöbbször gyulladás és a véralvadás zavara idézi elő.
Az érbetegségek legnagyobb része gyógyítható, vagy legalább az állapot romlása megállítható, lassítható gyógyszeres, katéteres és/vagy műtéti kezeléssel. Az érbetegség gyakorta hosszan tartó, tartós kezelést igénylő megbetegedés. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az érbetegek korszerű kezelésének minden diagnosztikai és terápiás feltétele adott. Az Angiológia ambulancia és nappali kórház a. III. Belosztály (Osztályvezető Főorvos: Dr. Hermányi Zsolt) részlegeként működik. Az ambulancia feladata az érbetegségek / (elsősorban nem az agy és a szív ereit érintő betegségek)/ diagnosztizálása és a társ osztályokkal (katéteres labor, érsebészet, röntgen, neurológia) közösen a megfelelő kezelés meghatározása, az érbetegek kezelésének koordinálása. A belgyógyászati kezelést és krónikus gondozást igénylő betegeket magunk látjuk el.

A keringés műszeres vizsgálatát elsősorban – a megterhelést nem jelentő – doppler, pletizmográf, valamint lézer doppler vizsgálatokkal végezzük.

 

foorvosno_laser_doppler angio09 angio06
Dr. Murányi Anikó Dr. Farkas Klára Ph.D. Dr. Takács Györgyi

 

A kórházban minden korszerű képalkotó vizsgálómódszer (duplex ultrahang, CT, CTA, MRI, MRA, DSA) rendelkezésünkre áll. A nyaki ütőér ultrahang vizsgálatában külső munkatárs, Dr. Takács Györgyi is segítségünkre van. A diagnózis megállapítása mellett szűrjük és kezeljük a hosszú távon ható rizikófaktorokat (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint, genetikai trombózis hajlam stb.).

frist_laszlone nsne_neurometer
Frits Lászlóné
angiológiai és kardiológiai
szakasszisztens
(doppler, járópad)
Kalugyer Éva
osztályvezető ápoló
(neurometer)

A krónikus kezelést igénylő betegeinket félévente előjegyzés szerint fogadjuk a kontroll vizsgálatokra. Az étkezési szokások megváltoztatását dietetikus segíti elő, betegeinknek gyógytornász tanítja meg az érműködést karbantartó fizikai aktivitást.

Az infúziós kezelést igénylő ér- és cukorbetegeinknek nappali kórház formában tudjuk biztosítani az ellátást, mely igen népszerű a betegek körében.

remport erika
Remport Csaba Gáborné
diplomás ápoló
kúra kezelés
Fenyvesi Erika
diplomás ápoló
kúra kezelés

A nyiroködéma kiegészítő kezeléséhez limfopressz készüléket használunk. A nehezen gyógyuló lábszárfekélyek gyógyulási hajlamának javítására szoft lézer is rendelkezésünkre áll. A kompressziós harisnyák, fáslik felírása mellett azok helyes alkalmazására is megtanítjuk betegeinket.

budne_k_ildiko angio08
Budné Kaufmann Ildikó
eü. adminisztrátor
Limfopressz
 

 

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk

Angiológia Ambulancia Telefon: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572

Rendelési idő: hétfőtől-péntekig, 8-tól 16 óráig

Rendelési időben előjegyzés kérhető: 06-1-432-9571, 06-1-432-9572 és a 06-20-412-2630 telefonszámokon

Dr. Takács Györgyi belgyógyász szakorvos carotis (nyaki ér) ultrahang szakrendelése hétfőn 14-18 óráig, előjegyzés alapján. Tel.: 06-1-432-9571 (06/20/500-3135)

Diabeteses Neuropathia Szakrendelés – Észak-magyarországi Neuropathia Centrum

Dr. Farkas Klára PhD, Dr. Vida Klára, Dr. Sipos György
Helye: Angiológiai Ambulancia H épület II. emelet 203. ajtó
Ideje: hétfő 10-12 óráig, kedd 12.30-14.30 óráig, szerda 13-16 óráig

Neurometer előjegyzés: 06/20/339-6641