Angiológia ambulancia

Angiológia ambulancia és nappali kórház
“S” épület II. emeletén; Tel: 06-1-432-9571,

Előjegyzés, Bánhidi Réka: 06-30-352-1945

Beosztás Név
Osztályvezető Főorvos Dr. Nádas Judit Ph.D.
Részlegvezető adjunktus Dr. Szabó Eszter
Szakasszisztens
Diplomás ápoló Fenyvesi Erika
EÜ. Adminisztrátor Bánhidi Réka

Röviden az osztályról

Osztályvezető Főorvos Részlegvezető Adjunktus
Az angiológia szó a görög angio és logos, ér és tudást jelentő szavakból ered és az orvostudománynak ez a szakterülete az erek (artériák, vénák) valamint nyirokerek betegségeit kezeli. Az érbetegségek, feltehetően az életkor emelkedése és az életmód következményeként a gyakori megbetegedések közé tartoznak. Az artériák betegségeinek (érszűkület, trombózis) hátterében leggyakrabban az érelmeszesedés áll, a vénák megbetegedéseit legtöbbször gyulladás és a véralvadás zavara idézi elő.
Az érbetegségek legnagyobb része gyógyítható, vagy legalább az állapot romlása megállítható, lassítható gyógyszeres, katéteres és/vagy műtéti kezeléssel. Az érbetegség gyakorta hosszan tartó, tartós kezelést igénylő megbetegedés. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az érbetegek korszerű kezelésének minden diagnosztikai és terápiás feltétele adott. Az Angiológia ambulancia és nappali kórház a. III. Belosztály (Osztályvezető Főorvos: Dr. Hermányi Zsolt) részlegeként működik. Az ambulancia feladata az érbetegségek / (elsősorban nem az agy és a szív ereit érintő betegségek)/ diagnosztizálása és a társ osztályokkal (katéteres labor, érsebészet, röntgen, neurológia) közösen a megfelelő kezelés meghatározása, az érbetegek kezelésének koordinálása. A belgyógyászati kezelést és krónikus gondozást igénylő betegeket magunk látjuk el.

A keringés műszeres vizsgálatát elsősorban – a megterhelést nem jelentő – doppler, pletizmográf, valamint lézer doppler vizsgálatokkal végezzük.

 

angio06
Dr. Takács Györgyi

 

A kórházban minden korszerű képalkotó vizsgálómódszer (duplex ultrahang, CT, CTA, MRI, MRA, DSA) rendelkezésünkre áll. A nyaki ütőér ultrahang vizsgálatában külső munkatárs, Dr. Takács Györgyi is segítségünkre van. A diagnózis megállapítása mellett szűrjük és kezeljük a hosszú távon ható rizikófaktorokat (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint, genetikai trombózis hajlam stb.).

A krónikus kezelést igénylő betegeinket félévente előjegyzés szerint fogadjuk a kontroll vizsgálatokra. Az étkezési szokások megváltoztatását dietetikus segíti elő, betegeinknek gyógytornász tanítja meg az érműködést karbantartó fizikai aktivitást.

Az infúziós kezelést igénylő ér- és cukorbetegeinknek nappali kórház formában tudjuk biztosítani az ellátást, mely igen népszerű a betegek körében.

erika
Fenyvesi Erika
diplomás ápoló
kúra kezelés

A nyiroködéma kiegészítő kezeléséhez limfopressz készüléket használunk. A nehezen gyógyuló lábszárfekélyek gyógyulási hajlamának javítására szoft lézer is rendelkezésünkre áll. A kompressziós harisnyák, fáslik felírása mellett azok helyes alkalmazására is megtanítjuk betegeinket.

angio08
Limfopressz
 

 

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk

Angiológia Ambulancia Telefon: 06-1-432-9571

Rendelési idő: hétfőtől-péntekig, 8-tól 16 óráig

Rendelési időben előjegyzés kérhető: 06-30-352-1945 telefonszámon

Diabeteses Neuropathia Szakrendelés – Észak-magyarországi Neuropathia Centrum

Tel.: 06-1-432-7626