Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Budapesti
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

A menedzserszűrésről bővebben

A MENEDZSERBETEGSÉG:

A menedzserbetegség jellemzően azokat az embereket veszélyezteti, akik folyamatosan nagy nyomás alatt dolgoznak. Ebben a betegségben a magányszemélyek mellett kifejezetten a cégvezetők, igazgatók, menedzserek a leginkább érintettek. A menedzserbetegség által veszélyeztetett embernek nincs ideje pihenni, állandóan halaszthatatlan, fontos munkája van, mindig elfoglalt, rohannia kell. Nincs megállás, folyamatos a feszültség, nagy a felelősség, sok a konfliktushelyzet, és gyakoriak a komoly döntési szituációk, amikor rugalmasan és gyorsan kell reagálni. Ennek következtében szinte folyamatos a túlhajszoltság, pihenésről, regenerálódásról szó sem lehet.

A menedzserbetegség gyűjtőfogalom, amely általában több tünetben jelentkezik. A betegséget leginkább két fokozatra lehet lebontani: az elsőben a pszichés terhelés okozta panaszok – mint például a kialvatlanság vagy a depresszió – még nem okoznak szervi elváltozásokat, a másodikban azonban, leginkább a magas vérnyomás vagy például a gyomorfekély formájában már igen. A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressz tűrő képessége csökkent.

Hazánkban egyre gyakoribb a 20-30 éves korosztálynál jelentkező hipertónia. Ebben közrejátszik az is, hogy az állandó stressz oldását alkohollal, cigarettával, gyógyszerekkel vagy akár drogokkal próbálják elérni. A stressz oldás kevésbé káros formáinak alkalmazása és a menedzserszűrés kulcsfontosságú a problémák megelőzésében, kezelésében. Ha felfedezzük magunkon a tüneteket (alvászavar, ingerlékenység, pszichés labilitás), és azokat már nem tudjuk saját erőnkből orvosolni, a legjobb, amit tehetünk, hogy szakemberhez fordulunk. Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él. A statisztikák szerint leginkább mégis a fiatal és középkorú férfiaknál fordul elő. Ennek oka kettős: egyfelől több férfi dolgozik közép- és felsővezető munkakörben, mint nő. Másrészt a férfiak körében eleve nagyobb a menedzserbetegségre jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Az először jelentkező enyhébb tüneteket az immunrendszer fokozatos gyengülése mellett súlyosabb, szervi megbetegedések is követhetik: szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok (gyomorfekély) és pszichés betegségek (pánikbetegségek) jelenhetnek meg. A menedzserbetegség következményeként gyakran alakul ki depresszió és szorongás is, ugyanis az állandó teljesítménykényszernek való megfelelés pszichésen is nagyon megterhelő az érintettek számára. Éppen ezért próbáljunk minden nap a lehető legkevesebbet idegeskedni. Főleg olyan dolgok miatt ne aggódjunk, amelyeken úgysem tudunk változtatni, ne hergeljük magunkat, próbáljunk tudatosan megnyugodni.

Menedzserszűrés programunkkal speciális szolgáltatási csomagokat kínálunk azok számára, akik fokozott pszichés megterhelésnek vannak kitéve munkahelyükön, kevés szabadidővel rendelkeznek, mindemellett törődni szeretnének egészségükkel és annak megőrzésével. A vezetői munkakör ellátása az átlagosnál nagyobb megterhelést jelent, ezért a menedzserszűrés szolgáltatásunkat magánszemélyek mellett leginkább cégek és intézmények vezető beosztású dolgozói számára ajánljuk. A napi szintű stressz, a mozgásszegény életmód, az ülő munkavégzés, az információ terhelés növekedése, a konfliktushelyzetek gyarapodása és az előnytelen irányba haladó életmódváltozások felemésztik tartalékainkat, így teret engednek az úgynevezett menedzserbetegségek számára (ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, az emésztőrendszert érintő betegségek, a neurózis). Ugyanakkor a menedzserek betegállományban töltött ideje a cégek számára komoly bevételkiesést jelent. Az egészségügyi szűrővizsgálaton, a menedzserszűrésen való rendszeres részvétel éppen ezért mind a cégek, mind a menedzserek számára létfontosságú. Ugyanakkor minden állampolgár számára ajánljuk évente elvégeztetni.

A menedzserszűrés program célja, hogy a megfelelő szűrővizsgálatokkal még időben feltárjuk az egészségromlásra utaló figyelmeztető jeleket, így akár életmódváltással megelőzhető egy később már visszafordíthatatlan károsodás. A szűrés során figyelembe vesszük életvitelét, munkakörülményeit és az egyéb rizikófaktorokat. Minden szervrendszert szakértő orvos vizsgál, az adott szakma követelményeinek megfelelően kialakított és felszerelt szakrendelő helyiségben. A vizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek. Komplex belgyógyászati szűrővizsgálatunkkal elsősorban a betegség megelőzésében és annak korai felismerésében szeretnénk a hozzánk fordulók segítségére lenni.

A menedzserszűrés eredményei, azaz a szakorvosi vélemények és a diagnosztikai vizsgálatok alapján értékeljük az egészségi állapotot, javaslatot teszünk az életmód, étkezés, testmozgás szokásainak megváltoztatására, további kiegészítő vizsgálatokra és a szükséges kontroll vizsgálatokra. Intézményünk korszerű diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel (labor, röntgen, ultrahang, mammográfia, CT, MR, csontsűrűség mérő), valamint magasan képzett, udvarias személyzettel várja leendő és már meglévő partnereit.

A szűrővizsgálatokat előzetes, telefonon történő időpont egyeztetés alapján végezzük, csökkentve ezzel a várakozás okozta kellemetlenségeket. A hozzánk érkezőknek kísérő személyt biztosítunk a szűrés gördülékenyebb lebonyolítása érdekében. A vizsgálatok befejezését követően szakorvosi vélemény formájában tájékoztatjuk a hozzánk fordulókat az eredményeikről.

Munkatársunk segítséget nyújt Önnek és cégének a legmegfelelőbb és legkedvezőbb csomag kiválasztásához.

Ugrás a főmenühöz