Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Budapesti
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

Reumatológia

Reumatolológia (2022.05.12-től)
X. kerületi Központi Rendelőintézet Maglódi út 89-91.; „S” épület I. emelet Telefon: 06-1-433-3490, 06-1-433-3491
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr. Németh Lóránd
Orvosok Dr. Zdravkova Sznezska
Dr. Szőllősi Róza
Asszisztensek Szücs Judit
Németh Imréné

 

 

Röviden az Osztályról

 

Osztályunk, a kerületben az egyetlen reumatológiai betegellátásra szakosodott járóbeteg osztály.

A reumatológiai osztály a hozzá szervesen kapcsolódó fizioterápiás részlegekkel és ortopédiai rendelésekkel a kerület mozgásszervi ellátásának gerincét képezi.

Az osztályon, az általános reumatológia, fizioterápia rendelések mellett, kijelölt osteoporosis centrumként, speciális osteoporosis szakrendelések is működnek.

Az osztály, kórházi háttere miatt kiemelt helyzetű, mivel a hagyományos diagnosztikai eljárások mellett a legmodernebb mozgásszervi diagnosztikai eljárások (CT, MR, ODM, izületi UH, izületi fluidum analízis, specialis laborvizsgálatok (csontmarkerek, specialis immunvizsgálatok, stb.) is hozzáférhetők.
Mind helyben, mind a Bajcsy Zsilinszky kórházban a teljeskörű kivizsgálást és complex mozgásszervi ellátást segítő, speciális szakambulanciák is igénybe vehetők. (pl. angiologia, endokrinológia szakambulanciák, stb.).

Az osztály mozgásszervi betegeinek ellátása két részre tagolódik:
Általános reumatológia, fizioterápia és osteoporosis járóbeteg szakambulanciákra és az ehhez szervesen kapcsolódó fizioterápiás részlegekre (elektroterápia, gyógytorna, masszázs).
A mozgásszervi betegek ellátásában szerepet kapnak az ortopédiai szakambulanciák is, melyek elsősorban az előzetes reumatológiai ellátás, vizsgálat kapcsán kiszűrt esetlegesen műtétre szoruló betegek szsz-i műtéti előjegyzésével, és betegeink segédeszközökkel történő ellátásával járulnak hozzá a complex mozgásszervi ellátáshoz.

Tevékenységünkben kiemelt helyet foglal el a a gerincbetegségek mellett a nők és a férfiak csontritkulásának korai diagnosztikája, terápiája és gondozása.
Lokális osteoporosis centrumként minősített szakambulanciáink orvosai,igénybe vehetik a legkorszerűbb laboratóriumi és diagnosztikus lehetőségeket (csontanyagcsere vizsgálatok, oszteodenzitometria (ODM) CT, MR, mammographia,stb.).
Ambulanciáink megfelelelő diagnosztikus háttere lehetőséget ad gyulladásos izületi betegségek differenciáldiagnosztikájára, korai diagnosztikára /pl. rheumatoid arthritis/, kezelésére és gondozására is.

Az osztály reumatológia, fizioterápia és osteoporosis szakambulanciái a lent részletezett rendelési időkben látják el a betegeket.

A rendeléseken kizárólag előzetesen előjegyzett vagy sürgősségi beutalóval jelentkező járóbetegek kerülnek ellátásra.
A reumatológiai ambuláns vizsgálathoz minden esetben, orvosi beutaló és a fentieknek megfelelően előzetes vizsgálati időpont egyeztetés (előjegyzés- telefonon a központi recepción keresztül történik) szükséges.
A sürgősségi beutalóval érkezett járóbetegeket soron kívül, az aznapi rendelés/ek/ keretében látjuk el.
Sürgősségi ellátás tekintetében a járóbeteg központ funkciójából adódóan, kizárólag járóbetegeket lát el, akut fekvőbetegek (melyek betegszállítót /a beteg átemelése vizsgálathoz, szállítás diagnosztikai vizsgálatra, stb/ igényelnek) sürgősségi ellátása a megfelelő kórházi sürgősségi osztályokon(SBO) és ambulanciákon (pl. ORFI, BIK.) történik.

Az osztályhoz szervesen kapcsolódó fizioterápiás részleg (elektroterápia, gyógytorna ,masszázs ) az elektroterápia, a mechanoterápia, a masszázs, és a termoterápiás kezelések széles skálájával teszi teljessé az ellátást.

A fizioterápiás részleg a következő terápiás eljárásokat tudja biztosítani:
1. A kis-és középfrekvenciás elektroterápia: galvánkezelések (stabil galvánkezelés, Kowarschik-féle kezelés, részleges elektromos fürdő), iontoforézisek, transcutan elektronervo-stimuláció, diadinamikus áramkezelés, interferenciaáram-kezelések, szelektív ingeráram kezelés.
2. Ultrahangkezelés és sonoforézis.
3. Gyógytorna: aktív és passzív torna, vezetéses passzív mozgások, autogén tréning, izometriás tornagyakorlatok ,kiemelt szakterület az osteoporosisos betegek és a gerincbetegek (McKenzie-féle torna) ellátása. Specialis extensiós kezelések (Glisson féle extensió,stb.) mellett csoportos és egyéni tornakezelés egyaránt hozzáférhető.
4. Masszázskezelés: klasszikus svéd masszázs és reflexzónamasszázs.
5. Termoterápia: melegkezelések

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk

Vizsgálati időpont egyeztetés (előjegyzés):
Call Center:
432 9606

Reumatológia osztály teljes rendelési ideje Dr. Németh Lóránd:

Hétfő:  08:30 – 13:30
Kedd:  08:00 – 13:30
Szerda:  08:00 – 13:30
Csütörtök:  08:00 – 13:30
Péntek:   – 

 

Reumatológia Dr. Szőllősi Róza csütörtök: 14.00-20.00

 

Osteoporosis szakrendelés Dr. Zdravkova Sznezska szerda: 13.40-17.40

 

Bejelentkezés az „S” épület betegfelvételi pultnál történik.

 

Ugrás a főmenühöz