Ugrás a tartalomhoz Ugrás a kórház címéhez Ugrás a kórház telefonszámaihoz Ugrás a kereséshez

Budapesti
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és rendelőintézet

Bejelentkezés Intranet

I. Belgyógyászati Osztály

 

„C” épület I. és II. emeletén, Tel: 06-1-432-7500 / 9823 mellék
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr. Takács Rita
Főorvos Dr. Chamdin Safwan
Dr. Dubecz Sándor
Szakorvos Dr. Bíró Ágnes
Dr. Lupták Orsolya
Dr. Sosity Hajnalka
Dr. Drahos Diána
Dr. Pálfi Eszter

 

Adminisztrátor Csányi Edit
Szokola Jánosné
Verebély Kitti
Asszisztens Képíróné Balázs Mária
Vári Tünde
Bács Éva
Muszelyné Szabó Judit
Pálinkás Krisztina
Kürti Éva
Gyógyszeres nővér Jaksa Antalné
Osztályvezető főnővér Homonnayné Gergely Hajnalka

Röviden az osztályról

Fekvőbeteg osztály C épület I. és II. emelet 70 ágy.

Kórtermek: 1 ágyas : 1 db; 2 ágyas 3 db; 5 ágyas 9db; 6 ágyas 2db

Acut gasztroenterologiai kórképek: szubintenzív részleg; 6 ágy

Az osztály tevékenységének leírása:

Osztályunk 70 ágyas fekvőbeteg részlegén Budapest X. és XVII. kerületének belgyógyászati és emésztőrendszeri betegségben szenvedő lakosait kezeljük. Gasztroenterologiai szakrendelésünkön, 3D hasi ultrahangvizsgálónkban és endoscopos laborunkban a X., XVII. kerület és a környező települések (dabasi járás stb.) betegeit fogadjuk, de igény és lehetőség szerint más területi beteget is fogadunk.

A gasztroenterologiai osztály 2005 óta folyamatosan megújul, mind az osztály fizikai jellemzőit mind a bővülő szakmai tevékenységi kört tekintve. Az épület többiráűnyú korszerűsítési folyamaton esett túl. A fekvőbeteg osztályon korszerű, szakmai szempontokat és kényelmi functiokat is kielégítő ágyak állnak betegeink rendelkezésére. Az osztály új vezetése a korszerűsítés fő koncepciójaként célozta meg a nagy létszámú kórtermek megszüntetését és ezzel együtt a fekvőbeteg ellátó részlet komfortfokozatának emelését. Az épület földszintjére átszervezett endoscopiás labor és személyzeti blokk lehetővé tette, hogy a fekvő beteg részlegen csak a kórtermek helyezkedjenek el.

Speciális ellátást, széles körű kivizsgálást nyújtunk a gyomor-bélrendszeri, hasnyálmirigy-, és májbetegeknek. Endsocopos laborunkban a legmagasabb szintű ellátást tudjuk nyújtani, – nagy erőket fordítunk az invaziv beavatkozások végzésére, lehetővé téve nagyobb beavatkozások elkerülését. Felső és alsó gyomor-bélrendszer tükrözéses vizsgálatait végezzük mind fekvő-, mind járóbeteg ellátás keretein belül, szükség esetén altatásban. Speciális vizsgálat az epe és hasnyálmirigy operativ endoscopia (pl.: ERCP: Endoszkópos Retrograd CholecystoPankreatografia, EST: Endoscopos SphyncteroTomia, hasnyálmirigy cysta szájaztatás stb.), melyek során az epe és hasnyálmirigy területén terápiás célú beavatkozásokat végzünk. A legkorszerűbb endoscopos ultrahang (EUS) vizsgáló eljárásokat alkalmazzuk a daganatos betegségek legpontosabb célzott diagnózisa céljából és egyéb diagnosztikus és terápiás esetekben. Speciális esetekben korán felfedezett rákbetegségek esetén egyedülálló lézer terápiás módszert (PDT) alkalmazunk.

Szintén speciális terültet a mesterséges táplálás, ezen belül a szondatáplálás , melynek segítségével a heveny hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegeket gyógyítjuk, illetve a táplálkozási nehézségben szenvedő betegeink táplálását oldjuk meg (pl.: daganatos betegségekben, gyulladásos bélbetegségben).
Az osztályunkhoz tartozó, 2009-ben megnyitott, újonnan kialakított, korszerűen felszerelt, elkülönített 6 ágyas intenzív részlegen a budapesti sürgősségi rendszerbe kapcsolódva a város egész területének (gyomor-bélrendszeri eredetű) vérző betegeit látjuk el. Az emésztőrendszeri vérzéscsillapítást a legkorszerűbb módszerekkel végezzük, rendszeresen végzünk nyelőcső visszér belső gyűrűzést (oesophagus varix ligaturát, ) lézeres Argon-plazma coagulációs vérzéscsillapítást illetve belső klip felhelyezéssel gyomor- nyelőcső ércsonkvérzés ellátást.

Gasztroenterológiai szakrendelésen a hét minden napján kilenc szakorvos látja el és gondozza a gyomor-bélrendszeri, hasnyálmirigy, májbetegségekben, gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegeket. Járóbeteg ellátás keretein belül végzünk vércukor-, keményítőterhelést, H2 kilégzést, melyből felszívódási zavarra következtethetünk, UBT tesztet, mely során Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzést szűrjük ki. Teljesörű laborvizsgálati háttérrel állunk betegeink rendelkezésére. A vizsgálatok elvégzéséhez, szakrendelésen történő ellátáshoz háziorvosi beutaló, előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

Az osztály széleskörű szakmai kapcsolatokat ápol a főváros többi vezető intézményével, tapasztalatainkat, eredményeinket rendszeresen szakmai továbbképzéseken tesszük közzé, és szaklapokban publikáljuk.

Az osztály szakrendelései, ambulanciái és előjegyzés információk
A járóbeteg szakambulancia legfontosabb adatai:

Szakorvosi vizsgálatra, háziorvosi beutalóval:  432-77-59; 06-20-490-29-94

IDŐPONT KÉRÉS: 10-14 óra között!

Gastroenterológiai Szakambulancia C épület földszint.

Asszistensek: Bács Éva, Muszelyné Szabó Judit

Lactose lactulose, Ureaz kilégzési tesztekre 432-7758 vagy 0620/489-4557

IDŐPONT KÉRÉS: 10-14 óra között!

Rendelési idők:

Hétfő Dr. Takács Rita Dr. Dubecz Sándor
Kedd Dr. Takács Rita Dr. Chamdin Safwan
10-11 h
Dr. Dubecz Sándor
Szerda Dr. Solymos Mónika
8-10 h
Dr. Pósfai Gábor

10-12 h

Dr. Dubecz Sándor
Csütörtök Dr. Szabó Endre
1030-1130 h
Dr. Dubecz Sándor
Péntek Dr. Dagvadorj Bayarsaikhan Dr. Dubecz Sándor

Hasi UH Laboratórium: C épület Fszt.Ultrahang vizsgáló
Rendelési idő: 8-14-ig

Gastroenterológiai Endoscopos Laboratórium

C épület Fszt. Előjegyzett vizsgálatok végzése 7- 15 ó-ig

Belgyógyászati Ambulancia C épület I. emelet
Rendelési idő: munkaidőben.

Ugrás a főmenühöz