Kardiológiai és Hypertonia

X. kerületi Szakrendelő Kőbányai út 45. I.emelet, Telefon: 493-3494
Beosztás Név
Osztályvezető főorvos Dr. Sydó Zoltán
Vezető asszisztens Varga Lászlóné
Asszisztens Bere Csilla
Zaka Lajosné

 

Röviden az osztályról

 

A X. kerületi szakrendelőben a kardiológiai szakrendelést a SYDÓ ÉS TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzi a BZSK-24/2010. jelű közbeszerzési eljárást elnyerve.
A szakrendelés vezetője: Dr. Sydó Zoltán.

A kardiológia a szív betegségeivel foglalkozó, speciális szakértelemet és műszerezettséget igénylő orvosi szakág. A kardiológiai szakrendelés nem azonos az EKG rendeléssel. Az EKG rendelésen ugyanis csak egy nyugalmi EKG felvétel készül, mely nem ad teljeskörű tájékoztatást a szív állapotáról. A nyugalmi EKG lelet csak egy építőköve a sokrétű műszerezettséget igénylő kardiológiai diagnosztikának.

A kardiológiai szakvizsgálat a következő részekből állhat:

  • Alapvizsgálatként minden esetben elvégezzük a szív ultrahang vizsgálatot ( echokardiográfia), mert ez a vizsgálat adja a legtöbb kardiológiai alap információt.
  • Elvégezzük szükség esetén (ennek indokoltságát a kardiológus szakorvos dönti el, a beteg állapotától függően, az érvényes szakmai szabályok, ajánlások alapján) a kiegészítő kardiológiai műszeres vizsgálatokat (előjegyzés alapján,ugyanis a műszerek száma korlátozott).
  • Szív ultrahang vizsgálat (echokardiográfia)
  • Terheléses EKG (pulsoxymetriával-ez a vér oxigénellátásáról referál)
  • 24 órás EKG monitorozás (Holter monitor)
  • 24 órás ambulans vérnyomásmonitorozás (ABPM)

Minden esetben azonnal, részletes írásos tájékoztatót (ambulans lap, műszeres lelet) adunk, s szóban is informáljuk Önöket állapotukról s elmondjuk a szükséges tennivalókat.
Amennyiben szükséges egyéb, nem a szakrendelőben történő ambulans kardiológiai vizsgálatokra előjegyzést adunk pl. szívizotóp vizsgálatra, koszorúérfestésre (coronarographia).
A krónikus szív és magasvérnyomásos betegeket gondozásba vesszük, s a szakmai irányelvek és panaszaik alapján 3-6-12 hónap múlva kontrollra visszavárjuk.

 

Hypertonia (magas vérnyomás) szakrendelés bemutatása:
(A Magyar Hypertonia Társaság által akkreditált rendelés)

A magas vérnyomás betegség részletes kivizsgálása a vonatkozó szakmai irányelvek, ajánlások alapján történik a szövődmények felderítésével együtt. A hypertonia kardiológiai (szív) szövődményeinek kivizsgálását helyben, a kardiológiai szakrendelésünkön elvégezzük (ennek műszerezettségét ld. előzőekben). Leggyakrabban használt ambuláns műszerünk a 24 órás ambulans vérnyomás monitor (ABPM), mely egy kis automatikus vérnyomásmérő készülék, mely a beprogramozásunktól függően nappal 20 éjjel 30 percenként megméri a vérnyomást. Ez a mért 60-80 érték és ennek származtatott adatai segítik a hypertonia típusának, szövődményének megállapításán túl a gyógyszeres beállitást is.
A vérnyomás nem gyógyszeres és gyógyszeres kezeléssel történő  individuális, a társbetegségektől is függő, a szakmai irányelvek, ajánlások szerint történő beállítását elvégezzük. Amennyiben szükséges, egyéb nem a szakrendelőben történő ambulans vizsgálatokra előjegyzést adunk pl. dinamikus veseszcintigráfia, speciális röntgenek, CT, MRI, speciális laboratóriumi vizsgálatok stb.
Rendszeres kontrollt, vérnyomásellenőrzést (ABPM-el is), szakmai konzultációt biztosítunk az otthon mért vérnyomásértékek figyelembevételével (home monitoring).

 

Az osztály szakrendelései, ambulanciái

Kérjük, hogy megjelenésük előtt érdeklődjenek az aktuális rendelési idő felől.

Orvosi beutalóval térítésmentes (OEP finaszírozott), orvosi beutaló nélkül térítésköteles.

Betegfogadás kizárólag előjegyzés alapján történik.

Előjegyzés kérhető: 06-1-433-3494 (rendelési időben)

Az előjegyzési időpontok tájékoztató jellegűek, ugyanis előre nem tudható, milyen időigényűek a vizsgálatok (ez a beteg panaszaitól, állapotától függ,,melyet előre nem ismerünk), ezért az időpontokban némi csúszással szükséges számolni. Tapasztalataink szerint ez csak kivételesen haladja meg a 15-20 percet (pl. heveny rosszullétes beteg ellátása esetén).